Най-бесните скандалджии - след ругатни и юмручни побои братята Галахър 15 години не си говорят

Ноуъл и Лиам Галахър не си проговарят в продължение на 15 години след яростна свада.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Събирането на "Оейзис" изглеждаше невъзможно, но е факт и изстреля цените на билетите в небесата

“Не искам и час повече да остана заедно с Лиъм”. С тези думи през август 2009 г. Ноуъл Галахър, по-големият от двамата братя, основали легендарната британска група “Оейзис”, решава да я напусне заради непоносимите взаимоотношения с по-младия си роднина. Правил го е няколко пъти и преди, но се е връщал. Сега обаче точката е сложена - това е краят, една от най-великите банди на 90-те се разпада. “Нивото на вербално и насилствено сплашване спрямо мен, семейството и приятели ми стана непоносимо”, аргументира се основният автор на песните на Бритпоп идолите. Окончателният разрив се случва в Париж, където “Оейзис” са поканени да пеят и където главните членове на групата отиват поотделно след поредния си бой с юмруци.

15 години братята Галахър не си проговарят и не се срещат лице в лице нито веднъж.

Всеки тръгва по собствен път, със свои нови групи и проекти

и сякаш другият никога не е съществувал. Освен в редките моменти, когато не устояват на изкушението да се нападат задочно в интервюта и понякога, за разкош, да се съдят. На практика светът познава безкрайните им скандали по-добре и от музиката им, която през 90-те години на миналия век определя стила на британската поп и рок сцена. Обидите, ругатните, арогантното поведение спрямо конкурентите им и най-вече един срещу друг ги превърнаха в най-бесните скандалджии на тяхното поколение. И не само на него.

ЛИАМ ГАЛАХЪР
ЛИАМ ГАЛАХЪР

Затова, когато на 27 август стана ясно, че се събират отново за серия от концерти през 2025 г. във Великобритания и Ирландия, последвани може би и от световно турне, феновете получиха тотален шок от изненада, а цените на билетите излетяха до небесата. Говори се, че именно перспективата братята Галахър да напълнят поизтънелите си банкови сметки е основната причина да решат отново да се качат заедно на сцената. Прогнозите са приходите от пълните стадиони на турнето им да надскочат 500 млн. долара, а всеки от тях само от концертите да прибере по близо 70 млн. долара.

“Оейзис” започва съществуването си през 1991 г. в Манчестър, родния град на семейство Галахър, и славата връхлита двете момчета със 100 км в час. Ноуел свири на китара от 12-годишен, той е основният китарист и автор на музиката на “Оейзис” и е с 5 години по-голям (29.05.1967). Фронтменът Лиъм (21.09.1972) в детството си се интересува главно от футбол, но на 18 също се качва на сцената.

Още първият им албум Definite Maybe през 1994 г. се озовава директно на първо място

в британските чартове и се превръща в най-бързо продавания дебютен албум в историята. Вторият (What the Story) Morning Glory през 1996 г. също е блестящ и ги превръща в безспорните суперзвезди на 90-те. Всъщност всичките им 7 албума до раздялата са неизменно на първите места в класациите и “Оейзис” бързо се превръщат в истински роквеличия. За тях се говори като за наследници на “Бийтълс” и това вероятно им завърта главите в добавка на токсичните им характери.

Скандалните случки около тях наистина край нямат. По време на интервю за списание NME през 1994 г. братята си разменят толкова много неприлични думи, че по-късно подхвърлянето на обидите е издадено като 14-минутен сингъл, наречен Wibbling Rivalry. В записа младите мъже признават, че смъркат кокаин всекидневно.

Същата година Лиъм удря Ноуъл с дайрето по главата на сцената в Лос Анджелис, след което се скрива зад кулисите.

Година по-късно

Ноуъл е този, който опитва да разбие главата на брат си с бухалка за крикет

Инцидентът става по време на записите на втория албум, когато по-големият работи усилено, а по-малкият се прибира заедно с шумна групичка от бара и започва да му пречи. Когато нещата се поуспокояват, предвидлив член на екипа се сеща да прибере бухалката и по-късно тя е продадена на търг за 1800 паунда.

Юмручните сблъсъци между музикантите с една кръв не спират нито в най-бляскавите им години, нито в моментите на трудности и неуспехи. “Той е най-гневният мъж, когото познавам. Това е човекът с вилица в света на супата”, казва веднъж Ноуъл за Лиъм. По-малкият пък често нарича брат си “картоф”.  Безкрайните юмручни схватки между двамата водят до многократни отлагания на техни концерти и турнета в последния момент, с което също стават прословути. “Певецът Лиъм Галахър беше отегчен и неспокоен, крачеше като затворено в клетка животно, чешеше се разсеяно, гледаше безизразно публиката, блъскаше микрофона от стойката му и правеше груби физиономии и жестове, когато не пееше”, описва критиката арогантното поведение на по-младия на сцената.

Личният живот на музикантите е не по-малко хаотичен, объркан и конфликтен от отношенията помежду им. В момента Ноуъл има връзка със Сали Маш, известна лондонска организаторка на събития и мозъка на един от най-тренди клубовете в британската столица. Преди това има два брака. След 3-годишна връзка през 1997 г. се жени за Мег Матюз в Лас Вегас и двамата стават едно от най-прочутите парти семейства на Лондон. През 2000 г. се ражда дъщеря им Анаис, а един от побоите с Лиам идва, след като малкият брат прави непристойна забележка относно бащинството на Ноуъл. Така или иначе, бракът приключва през 2001 г. По това време китаристът на “Оейзис” вече се е запознал с втората си съпруга Сара Макдоналд в клуб в Ибиса. Това, което започва като мимолетен летен флирт, се превръща във връзка на две сродни души. От нея Ноуъл се вдъхновява за много от песните на групата. Семейството се увеличава с още две деца - Донован Рори и Сони Патрик. Въпреки че бракът изглежда непоклатим, той се разпада през 2023 г., а Ноуъл губи 20 млн. паунда от личното си състояние, което тогава е около 53 млн.

Лиъм се прочува като сериен кръшкач и едва ли помни всички жени,

до които се е събуждал. И той като батко си има два брака. Първият в с актрисата Патси Кензит, от която има син, кръстен Ленън - на прочутия член на “Бийтълс”. По време на брака му се ражда още едно негово дете - дъщеря му Моли от връзката му с певицата Лайза Муриш. С незаконното си дете Лиъм се запознава едва през 2018 г., когато Моли е на 20 г. В момента обаче баща и дъщеря са в доста добри отношения и тя дори добави неговото име към фамилията на майка си, с която се подвизаваше дотогава. Между другото синът му Ленън е изключително успешен модел и се е появявал многократно на кориците на прочути модни списания като “Вог”.

Втората съпруга на Лиъм е певицата от групата “Ол Сейнтс” Никол Епълтън. От този брак също се ражда син – Джийн, който е одрал кожата на баща си като млад и също е музикант. Най-малкото дете на фронтмена на “Оейзис” е 11-годишната Джема, родена от увлечението му по журналистката Лиза Горбани. Понастоящем Лиъм живее с мениджърката си Деби Гуитър в Лондон, но двамата не са сключили брак. Според британските медии именно тя е основната движеща сила за събирането на двамата братя. Между другото, вече почти месец скандалджиите Галахър са кротки като агънца. Докога ли? Феновете стискат палци да успеят да ги чуят, преди отново да са се хванали за гушите.

  

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене