Защо плачем от лук

Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така се освобождават ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид.

Щом стигне до очите, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка.

Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Химическата реакция на самия лук е негов защитен механизъм за отблъскване на вредителите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене