Азис: Простиха ми, че съм гей и циганин заради гласа ми

Азис КАДЪР: Дойче веле

"Ако един народ не може да ти прости твоята сексуалност или твоята етническа принадлежност, то идва гласът ми, който моментално се преборва с всяка една такава догма. Искам да го обясня най-просто, за да могат всички хора да ме разберат. Простиха ми, че съм гей, простиха ми, че съм циганин заради гласа ми. Пораженчески звучи, звуча и като жертва, но не съм, напротив - аз съм победител от тази игра", казва Васил Боянов - Азис в интервю пред "Дойче веле"

"Аз отъпках една пътека за всички хора, които са различни. Минах по този път, те видяха, че не е толкова трудно и че е възможно. Защото преди 25 години, преди да се появя, това беше абсурд. Драг куин на Балканите? Мъж с грим и брада да бъде обичан, хората да се снимат с него? Да го обожават? Той да бъде тема ден и нощ? Навсякъде да те обсъждат? Едни с добро, едни с лошо, но да те обсъждат. И това не спря 25 години. Не им омръзна да говорят. Което означава едно - завъртял съм колелото в хубав план", разказа Азис.

"Пожелавам се общество, което, разбира се да не дели хората. Едно по-мирно общество. Да няма нужда да сочи с пръст. Искам да живея в едно общество, в което човек спокойно да обясни на децата си: "Виж какво, татко" или "Виж какво, мамо", на този човек така му харесва да се облича. Той се чувства друг човек вътре в себе си. Защото много често съм срещал въпроса "Как да обясня на детето си?" А защо да не обясниш истината? Защо търсиш лъжата, измислицата? Обясни, че такива хора съществуват. И те нищо лошо не са направили. И нямат и намерение да направят на някого лошо. Ние не искаме да направим младите гейове, даже напротив - не искаме. По-добре да сме малко, за да сме по-интересни", обяснява звездата.

"Обяснете на децата си, че "гей" е просто различен от другия. Или хайде, ще го кажа така - това е един човек, на когото щастието не му се е усмихнало докрай", каза Азис

Фолк звездата попита, дали ако говорим за Шекспир, подтикваме децата да са Шекспир, или ако говорим за Супермен, ги караме да летят.

"Ти се раждаш различен и нито една пропаганда  на този свят, на планетата Земя не може да обърне твоята сексуалност, не става. То трябва да е вътре в теб, да го искаш", посочва той.

"Аз съм от хетеросексуално семейство. Баща ми е хетеросексуален. Майка ми е хетеросексуална. Е, аз съм гей. Те не успяха, със своята хетеросексуалност и пропаганда да ме убедят. В училище никога не сме говорили за това, пък ето, вижте, аз станах. Родих се", допълва Азис.

"Има една специфика в гласа ми, която докосва по странен и необичаен начин душите, съзнанието, ако щеш дори физически докосва, защото тялото реагира. Това е природа, дар някакъв. Или е наказание, не мога точно да го определя. Но определено височините ми докосват и усещането ми за това какво харесва човек, на какво може да се разтанцува и на какво може да се разплаче", разказва певецът.

"Аз смятам, че на мен и на Софи Маринова ни е простено. Пак идваме тук до прошката. Те не виждат в нас циганите, те виждат хората, които са изпели най-хубавите песни. И в мига, в който си тръгнат от наш концерт или каквото и да било свързано с нас, те на улицата отново виждат едни мургави хора и може да се обърнат и да кажат пак: "ето, това са цигани", въпреки че в сърцата си ни носят нас. Това няма да се промени. Вижте, не искам да ги карам да ни обикнат в никакъв случай. Обаче ако можем да живеем заедно ще е много хубаво", каза той.

"Българинът има острата чудовищна нужда да каже: "Аз съм различен от масата! Аз не харесвам Камелия и не харесвам "Луда по тебе". Първите акорди на тази песен са феномен. Не знам кой ги е измислил, не знам кой ги е написал, но това докосва. Настръхвам!", посочи Азис

"За тези двулични хора с две лица. Едното е у дома, едното е навън. Много е страшно. Защото така се раждат най-големите престъпници и хора, които бият жените си. Когато излезеш навън не можеш да кажеш, че той бие жена си. Но вътре е един терор. Това са двете лица на един човек. Те са най-опасни. Същото е и с музиката. Той в душата си иска да слуша гласа на Азис, но навън, в среда, където не е сигурен, че ще бъде прието това негово мнение, започва да лъже. Мимикрия. Той приема друг образ", заключи певецът.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене