Основни тайни за приготвянето на сладкиши

Това е доста общ въпрос, защото има десетки видове сладкиши, но сп. "Рецепти за здраве" ни запознава с някои общовалидни правила при печенето на тестени сладкиши. На първо място обаче е важно да запомните, че трябва да спазвате рецептата. Ако много солени ястия позволяват да импровизирате с количествата, при сладкишите те трябва да бъдат стриктно спазвани.

- Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, а не да са извадени току-що от хладилника.

- Ако разбивате белтъци и жълтъци поотделно с миксер, когато ги смесите, не използвайте миксер, а дървена лъжица или шпатула. И ги смесвайте постепенно, а не наведнъж.

- Брашното трябва да е пресято, за да бъде по-мек и пухкав блатът. Същото важи и за пудрата захар.

- Всички съдове, в които приготвяте сместта и крема, трябва да са идеално сухи.

- Ако поставяте плодове в сладкиша, оваляйте ги първо в брашно или грис, иначе ще потънат.

- Ако се налага да ползвате сода, първо я „загасете“ в 1-2 лъжички кисело мляко.

- Не отваряйте фурната през първите 10-15 минути от печенето.

- Често блатът се надига по средата повече от в краищата. За да избегнете това, изсипете тестото отвън навътре.

- Когато сиропирате блат, той трябва да е охладен, а сиропът – топъл. Ако мажете блата с крем, тогава и двата трябва да са охладени.

- За да разберете дали блатът/кексът е изпечен, забодете в средата клечка за зъби. Ако излезе суха, значи сте готови.

- Когато разбивате сметана, внимавайте тя да бъде студена, иначе ще се втечни. Ако искате да сте сигурни, че ще получите стегната, пухкава разбита сметана, към заквасената добавете няколко лъжици течна. Може да намерите и фиксатор за сметана, който също ще ви бъде полезен.

- Ако приготвяте мъфини, принципът е, че се смесват поотделно сухите и мокрите съставки и след това двете смеси се „съединяват“, но не с миксер.

- Кексове и блатове се вадят от формата, когато са изстинали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене