Много хора се провалят в диетите си чисто психологически – заради невъзможността да балансират между забранени и разрешени храни, пише в новия си брой сп. "Всичко за жената". Според психоложката Гретхен Рубин тайната на успешното отслабване е в правилната настройка и в умението навреме да кажем „никога”.
Представете си, че седите пред отворена кутия с бонбони
Ще си позволите ли да хапнете един-два, или ще се въздържите? Стандартният отговор е, че няма нищо лошо да си разрешите грам удоволствие. Мотивът е, че така няма да усещате лишението и ще избегнете преяждането. Според най-новите психологически изследвания обаче така човек се фрустрира още по-дълбоко. От една страна, страдаме, че не можем да си хапнем от „забранения плод” в достатъчно количество, от друга – изпитваме яд към себе си, че сме се проявили като безволево същество. В резултат на това свикваме да живеем в постоянно двоумение и мисли около храната: „Да хапна ли сега десерт, или да го изям утре?”, „Колко грама е това парче торта?” Ако обаче си дадете твърдо обещание да не консумирате определени храни, животът ви значително ще се опрости. Да не говорим, че ще постигнете ефекта от диетата по-бързо и качествено.
„80 + 20” или „100”
Някои диетолози съветват клиентите си да си позволяват от време на време волности в менюто. Една от най-често препоръчваните формули е „80 + 20” – какво означава тя и как благодарение на нея можете да си бъдете във форма винаги без терзания и стрес, научете в броя на сп. "Всичко за жената", който и днес е на пазара.
Коментари (0)
Вашият коментар