Пости, моли се и не дебелей

От лишение се напълнява. Поне що се отнася до постите. Те са единственият период, след който, колкото и стриктно да сме се въздържали от забранените храни, може да се окажем с няколко кила отгоре, пише вестник "Труд".

Затова наред с духовната концентрация, трябва да подходим с повишено внимание и към калориите. Докато постим те са по-важни от всякога, ако искаме да запазим оптимално тегло.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Когато спрем да ядем месо, спада и приемът на белтъчини, а с него и разходът при храносмилането. Така започваме да горим по-малко калории, а повечето от позволените по време на пости храни изобилстват от тях. Липсата на животински белтъчини може да компенсираме с обилно количество бобови култури, а на калций с пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове. За да запазим добра форма и да останем здрави особено през коледните пости, трябва да намерим полезни заместители на забранените храни. Включете в менюто си грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки, които набавят витамин С.

Но ако искате да запазите теглото си, не прекалявайте с плодовете. Яжте ги в по-малки количества и ги съчетавайте със сурови ядки.

По-малко сол,по-малко килограми

Солта е най-вярното другарче на постещия. Лишен от сирене и кашкавал, той се въоръжава с нея по време на всяко готвене и винаги преди да седне на масата. И как иначе - растителните продукти са естествено бедни на сол и затова той щедро им добавя. Води го и желанието да ги направи по-вкусни. Но всички знаем какво става, когато прекалим. Солта е вредна и задържа течности в организма, причинява подпухване и дискомфорт. За да избегнете вредните влияния, използвайте морска сол при готвене и хималайска за подправяне на готови ястия (хималайската сол губи полезните си вещества при висока температура - б.а.) Освен че не вредят, тези два вида ще ви осигурят и нужните минерали за оптимален баланс на течностите в организма.

Позволявайте си хляб само по веднъж на ден

Какво по-добро време за оправдание да хапнем повече хляб от постите. Той е толкова вкусен, че лесно се превръща в "любимец", защото е една от малкото позволени храни, които засищат истински. Пък и времето е едно студено и ти се отваря апетитът. Въобще лесно може да се увлечете и без да се усетите да прекалите с калориите и въглехидратите. Препечени филийки за закуска, крутони в крем супата или салатата за обяд, сандвич със зеленчуци или пушена риба (в дните, когато е позволена) и филийка - две с постната манджичка за вечеря - докато се усетите, за един ден си е отишъл цял хляб. Освен това почти всички постещи го хапват заедно с боб, леща, ориз и картофи, а това са най-опасните комбинации. Тъкмо от тях се пълнее най-много, затова ги съчетавайте не с филийки, а със салати.
Докато постите, гледайте да хапвате хляб само веднъж дневно. Избирайте пълнозърнест и такива, които се приготвят без мая.

Вафлите - по-страшни от шоколада

Желанието за сладко е по-силно от всякога по време на пост. Но любимият ни шоколад е забранен, затова посягаме към бисквити, вафлички, а да не говорим за баклавата. Но всички те не само се лепят повече от шоколада, но и стимулират апетита.
Хапвайте ги в малки количества и никога на гладно. Пробвайте да заситите жаждата за сладко със сготвени плодове и с подправки като канела, индийско орехче и карамфил. Можете да добавяте и малко оризово или бадемово мляко в чая или кафето си.

КАТРИН ПЕТКОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене