Какво е Коледа без емблематичните курабийки и всякакви други сладкиши? Ако искате да ги направите полезни, просто използвайте повече джинджифил при приготвянето им.
И не само при тях. Този чудотворен корен е вероятно един от най-здравословните продукти на света. Джинджифилът съдържа множество полезни вещества и притежава удивителни свойства. Богат е на витамините А, С, В1, В2, на минералите магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, цинк и калий, както и на множество полезни аминокиселини. Притежава свойството да понижава кръвното налягане и да разрежда кръвта, така че мозъкът да е по-добре снабден с кислород. Подпомага свалянето на излишните килограми. В резултат от лютивия си вкус сгрява и ускорява кръвообръщението. Влияе благотворно на храносмилането и обмяната на веществата. Джинджифилът е мощен имуностимулатор заради съдържанието на много витамини от групата В, аскорбинова киселина и ретинол. Лекува простудни заболявания - облекчава симптомите и е идеално средство за профилактика на грип. Доказано е, че по време на грипни епидемии има стабилно предпазващо действие.
Още едно ценно качество на джинджифила е, че отстранява токсикозата и облекчава симптомите на морска болест, тъй като облекчава чревните спазми и подобрява притока на кръв, с което прекратява гаденето. В такива случаи е достатъчно да сдъвчете парченце джинджифил и да го глътнете с топла вода. Има още обезболяващо, диуретично, тонизиращо и антибактериално действие. Помага при мускулни болки и навяхвания. И още нещо - освежава дъха.
В кулинарията джинджифилът на практика има универсално приложение - може да се добавя към зеленчуци, риба, месо, сладкиши, печива. Незаменим е за напитки и коктейли. Подхожда и на кафе. Където и да го сложите - няма да сгрешите. Едно от най-забележителните му свойства, е че усилва и подчертава вкуса на използваните продукти, без да доминира. Например, ако сложите джинджифил на месен бульон, той ще придобие по-наситен месен вкус. В аюрведическата кулинария джинджифилът се използва като неутрализатор на мазната храна - така че спокойно може да го добавяте към мазните меса: вкусът им ще е по-добър и ще ги направите по-полезни за здравето и фигурата.
На коледната трапеза е добре да подправите с джинджифил (корен или на прах) най-калоричните блюда - така те ще се усвоят по-лесно от организма и никой няма да страда от тежест в стомаха. Вълшебният корен се съчетава идеално и с печива - кексове, курабийки, кифли, пайове, торти. Класически компаньони за джинджифила в сладкишите са мед, лимон и канела. За несладките ястия добре му подхожда чесънът.
Коментари (0)
Вашият коментар