Вин Дизел

Дата и място на раждане: 18 юли 1967, Ню Йорк сити, Ню Йорк, САЩ

Рождено име: Марк Синклер Винсент

Прякор: Вин Дизел

Височина: 183 см

Партньор: Палома Хименес

Семеен статус: Неженен, баща на едно момиченце.

Любопитно:

  • Първият му филм на голям екран е редом до Робърт де Ниро и Робин Уилямс.
  • Като тийнейджър бил танцьор на брейк.
  • Преди да го покани в „Спасяването на редник Райън", Спилбърг получава дълго писмо от Дизъл, който изразява нашироко възхищението си от „Списъкът на Шиндлер".
  • Преди няколко години мъж даде под съд актьора с обвинението, че неговото куче от порода мастиф го е ухапало по слабините.

Кратка биография:

Като при повечето големи холивудски звезди и кариерата на Вин Дизел като актьор започва много, много рано. Той е отгледан от майка си, която е психолог и астролог и баща си - театрал, който го осиновил. Всъщност Марк Синклер никога не е познавал биологичния си баща. На седемгодишна възраст с приятелчетата му нахлуват в един театър с цел да потрошат каквото могат. Открива ги жена, която вместо да ги предаде на полицията, им връчва по 20 долара и ги кани да правят същото „посещение" всеки ден след училище.

Така Марк - бъдещ Вин, започва своя път в театъра. Като тийнейджър вече има някои участия на Бродуей, а за да си помага финансово, започва и работа като охрана, тъй като вече е напомпал мускули.

В онези години някъде сменя и името си на Вин Дизел и бърза да се пробва в Холивуд. Там обаче не го чакат с разтворени обятия и той се връща в Ню Йорк. Майка му му подарява книга, наречена Feature Films at used Car Prices, която му дава увереността, че може и сам да създава филми. Така Вин започва да пише сценарии за късометражни филми, а късметът работи за него. През 1996-а той е готов със сценарий за филма Strays, в който изиграва и главната роля. Именно в тази лента е забелязан от Стивън Спилбърг, който го кани да вземе участие в „Спасяването на редник Райън". Бързо минава времето и до големия му хит „Бързи и яростни", а по това време Дизъл вече е любимец на почитателите на атрактивните екшъни. Следват поредица от подобни филми, а през 2005 г. актьорът сменя леко посоката на жанра и се снима в „Умиротворителят".

Интересна е възходящата линия, по която хонорарите му бързо и яростно се издигат - от два и половина милиона долара през 2001 г. за „Бързи и яростни", през 10 милиона за „Трите хикса" само на следващата година, та чак до 11 милиона през 2003 г. за „Хрониките на Ридик" и 2003 г.

От 1997 г. Вин се изявява успешно и като режисьор и продуцент.
През 2008 г. той и приятелката му - модел Палома Хименес посрещнаха на бял свят първата си дъщеря, а на следващата година и втората.

Филмография:

xXx 3: The return of Xander Cage - 2010
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena - 2009
The Wheelman - 2009
Бърз и яростен - 2009
Мисия Вавилон - 2008
Find Me Guilty - 2006
Умиротворителят - 2005
Хрониките на Ридик - 2004
Кървав прах - 2003
Трите хикса (2002)
Бързи и яростни - 2001
Рекетьори - 2001
Пълен мрак - 2000
Boiler Room - 2000
Multi-Facial - 1999
Спасяването на редник Райън - 1998
Бездомници - 1997

 

 

 

 

    
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия
Места на планетата, забранени за посещение
Жените си падат по мъже с красавици
Пълнолуние и частично лунно затъмнение в Риби

Напишете дума/думи за търсене