Студио Климентина: Защо да не използваме кантара

Формулите за изчисляването на идеалното са доста спорни, но няма спор, че то трябва редовно да се проверява.

Нещо ми подсказва, че кантарът е уредът, предизвикал най-много признаци на гняв и тъга. Това е може би единствената "машинка", която само показвайки ни няколко цифри може да ни накара да се радваме от сърце или да се мразим. Но вече се натрупаха достатъчно доказателства, че по-добре да не се доверяваме, на това, което ни казва.

Защо да не му се доверяваме?
До скоро причината беше, че височината минус 110 см = идеалното тегло не е обективна формула. Дойде нова и тя е ИТМ (индекс на телесната маса). Смята се ето така: теглото разделено на височината в метри на квадрат. Тоест ако сте високи 1.30м (просто давам пример, знам че тийнейдърите не са толкова), умножавате 1.3 по 1.3 и се получава 1.69. Да речем, че тежите 30 килограма. Получава се приблизително 17,5. Това е вашето ИТМ, ако отговаряте на горепосочените мерки. Според таблиците, ако вашето ИТМ е под 19 сте с поднормено тегло, ако е над 25 сте с надномерно тегло, а над 30 сте със затлъстяване.

Първо, тази таблица далеч не е вярна. Ако искате да имате супер фигура вашето ИТМ трябва да е 18, а над 22 сте с наднормено тегло. Второ, тази формула също не е обективна. Да речем, две момичета и двете по 1.30м, и двете по 30 килограма. Само, че едната е много по-слаба от другата например, защото има по-големи гърди (все пак и те тежат), или има по-тежки кости, както и много други неща. Затова преценявайте дали фигурата ви е хубава не по ИТМ, а по образът ви в огледалото (но не във фитнеса, забелязала съм, че там слагат огледала, които те правят по-слаб) или по преценката на лекар.

За какво все пак да използваме кантара?
Но не бързайте да се укорявате, че сте дали пари напразно - от кантара има и полза. Ако не харесвате фигурата си, смятате се за прекалено слаб(а) или пълен(а), можете да отчитате дали има спад или съответно увеличение в теглото ви. И ако все пак кантарът покаже, че сте напълняли първо проверете дали не сте порастнали на височина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене