Черният шоколад е полезен за сърцето заради стомашни бактерии

Черният шоколад е полезен за сърцето благодарение на стомашни бактерии, които го превръщат в полезни противовъзпалителни съединения, откриха американски учени, съобщи WebMD.

Изследователи от университета в Луизиана са установили, че чревните бактерии, както и бифидобактериите преработват шоколада и освобождават полезни полифенолни съединения. Добавянето на плодове към шоколада усилва ферментацията.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS 


Екипът на д-р Джон Финли първоначално прави тестовете като използва какао на прах, но е категоричен, че тъмният шоколад съдържа същите полифенолни или антиоксидантни съединения.

"Консумацията на много сладки и мазни храни може да доведе до затлъстяване и диабет от 2-ри тип, но хората трябва да правят разлика между млечния и черния шоколад. Съдържанието на какао в продукта е от най-голямо значение", обяснява д-р Финли.

Въпреки че шоколадът може да се използва като лекарство, учените съветват да не се консумира в големи количества. "Диета, богата на плодове и зеленчуци, в комбинация с активен начин на живот е най-добрият начин да запазите сърцето си здраво", твърдят учените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пълнозърнести мъфини със семена
На море и планина в Черна гора
Благо Джизъса: Във Ванга е дяволът
Физическата издръжливост намалява риска от развитие на деменция
6 признака, че сте в правилната връзка

Напишете дума/думи за търсене