В хладилника на Есил Дюран винаги има по 2 домашни ястия

Есил Дюран не е от жените, които говорят с досада за къщната работа. Напротив, тя чакала с нетърпение момента да поддържа свое домакинство, пише "24 часа".

Имала дълъг бохемски период, когато била пътуващ артист и животът минавал по хотелите. "Всичко ми се поднасяше - организирани вечери, закуски. А това започна да ме притеснява, особено след като прехвърлих определена възраст. Но после се намерихме с моя съпруг и с най-голямо удоволствие се впуснах в домакинската работа", разказва Есил Дюран. И разбрала, че се е събрала с ценител на кулинарията и на добрия вкус. "Осъзнах, че той ме заобичва все повече с всяко интересно нещо, което приготвя, и това ме стимулира още. И сега любовта му е просто неизмерима - аз съм най-хубавата, най-талантливата", смее се певицата.

Сега тя готви почти всеки ден, а в хладилника им има поне по 2, а понякога и повече сготвени ястия. Иска да даде на сина си Хари тази топлина и уют от домашното меню, с което тя е израснала. Защото най-големият кошмар би било един ден да чуе "Мама беше заета".

Още в самото начало, когато заживяла със съпруга си, композитора Борис Павлов, знаела как се правят супи, застройки, защото е израснала по кухните. Родителите цял живот работели като готвачи. А за по-сложните ястия винаги звъняла на майка си.
Вкъщи не ядат свинско, но не заради религията на Есил, а защото и тя, и съпругът смятат, че не е полезно. Наблягат на домашното пилешко месо, което произвеждат родителите , и купуват риба - сьомга и скумрия, в промишлени количества. Правят си и мусака, пълнени чушки и супа топчета, и по-екзотични ястия - от пикантната индийска кухня например. Затова едва ли има къща с повече подправки от тяхната.

"Имам щастието да се храним основно с фермерска храна благодарение на родителите ми. Имаме ферма в Хасково и се зареждаме оттам с хубаво месо, яйца, спанак и всякакви зеленчуци", разказва певицата. Сиренето и кашкавала си купуват от хора около София, които правят домашно. "На някои може да им се стори трудно, но това в днешно време се оказва изключително важно. Хубаво е децата от малки да свикнат да ценят и харесват вкуса на истинската храна, а не да свикват с градската, която понякога може да е много опасна", обяснява Есил Дюран.

Затова и в дома не се купуват кола или сокове в картонени опаковки, освен ако няма гости. Тя, мъжът и синът , който скоро става на 9 г., пият основно вода.

Всеки ден те започват с яйчена закуска. С много малки изключения всеки път Есил си прави яйца на очи. "Защото имат много протеини и ми дават много енергия. Особено в комбинация с един хубав домат или краставичка", казва тя. Това я засища до късния следобед, когато задължително си настъргва 2 моркова с малко зехтин, лимон и хималайска сол. С тях си набавя всекидневната доза витамин А, за да предпази кожата си, понеже често ходи на солариум. "И плодове. Имаме във всяка стая в големи фруктиери. Нямах навика да ям плодове, но когато все са ми пред очите, се научих да посягам", казва тя.

Есил и семейството са от малкото късметлии, които не обичат сладко. Певицата не може да изяде цял шоколад и една седмица. И макар че изглежда така, сякаш не излиза от фитнеса, това съвсем не е вярно. "Истината е, че цял живот съм спортувала и танцувала и мускулатурата има памет. Затова и най-елементарните упражнения да направя, аз вече съм във форма. А и малко тичане и здравословна доза стрес и всичко е наред", смее се Есил Дюран. Напоследък всекидневието е именно такова, защото съчетава обичайните си задължения с участия и журиране в предаването на Би Ти Ви "България търси талант".

РЕЦЕПТАТА НА ПЕВИЦАТА  

Кайма в писмо

Една от любимите закуски на семейството , носеща духа на Ориента. Може да се сервира и като предястие

Продукти:

Ръчно точени кори (има ги по магазините и в турските пекарни), кайма - най-добре телешка или агнешка за по-автентичен вкус, лук, зелени чушки, съвсем малко доматено пюре, сух чесън, риган
* Вариант за друга плънка - натрошени сирене, риган и сух чесън

Начин на приготвяне:

Запържваме лука. Слагаме при него каймата и добавяме малко ситно нарязани зелени чушки.

Овкусяваме с риган и сух чесън и сипваме малко доматено пюре, колкото да придаде лек кисел вкус на плънката.

Изрязваме корите във форми, подходящи за сгъване на писма. Намазваме ги обилно с масло отвътре. Намазваме с четка и там, където пликът се запечатва.

Печем писмата в тефлонов тиган с малко масло за кратко от двете страни, но на умерен огън, за да не загорят. Сервираме с гарнитура от домат и краставица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене