Когато била малка, водещата на БНТ Надя Обретенова прекарвала много време при баба си и дядо си в София, пише "24 часа".
Когато едно лято отишла на гости при другите баба и дядо в Пловдив, решила да се изфука с кулинарни умения, които била придобила, докато гледа кой какво прави в кухнята. Искала да приготви пица - едно модерно за онова време ястие. Забъркала тестото и го опекла, но забравила да сложи кисело мляко, затова пицата станала като подметка. Но баба и дядо казали, че е най-вкусната, която са яли. "А аз ги виждах просто как се мъчат, докато я ядат", спомня си през смях водещата на "По света и у нас". Освен от новините хората познават гласа и от записите в метрото. Тя е човекът, който казва "Вратите се затварят", "Следваща метростанция" и "Вратите се отварят" още от тръгването на първите мотриси.
И до днес, започне ли да готви, макар че вече се справя отлично в кухнята и сама, звъни на майка си. Учила се е да готви от нея и от баба си Данче от София. И двете - страхотни кулинарки. "Когато човек не е професионалист в нещо, което прави, е добре да се довери на професионалистите. Затова предпочитам да попитам, дори да ми диктува рецептата, за да съм сигурна в резултата", казва Надя Обретенова.
Въпреки натоварения график в телевизията тя се старае да готви всеки ден. Държи всяка вечер да слага по нещо на масата, макар и малко, но направено с любов и внимание. В семейството никой не се храни от хладилника. Вечер тя, съпругът и дъщеря им Неда се събират около масата и споделят не само храната, а и случилото се през деня. Водещата обича всичко да е винаги добре сервирано, като за празник. Съпругът също помага. Той е майстор на скарата, маринованото месо на сач, салатите.
През последните няколко години режимът на Надя Обретенова се обърнал от само себе си. Започнала да харесва най-много по-простичките ястия, с по-малко съставки. Затова винаги на масата вечер има по едно такова - най-често салата, приготвена от мъжа , на която водещата набляга. Организмът сам минал на по-лек и здравословен режим.
В дома на Надя Обретенова не се пържи - всичко се вари и пече. "Не пием газирани напитки. Не сме си го налагали, дори не сме го обсъждали, но явно сем постигнали съгласие по този въпрос. Пием само минерална вода, Неда обича много и прясно мляко", разказа водещата. Самата тя не обичала да пие много течности допреди 3-4 г. Днес обаче е голям любител на чайовете. На периоди е -
известно време пие зелен чай, после сменя. Сега е на лайка.
Още със ставането сутрин изпива чаша топла вода с мед и 2 кафета - единствените за деня. После минава на чай и пие минимум по 2 л течности на ден. "Докато съм в телевизията, залъгвам глада с някакви плодове или с пакетче солети", казва Надя Обретенова. В последно време тя консумира и повече плодове и зеленчуци. "Човек трябва да следва повика на природата и да слуша организма си - той сам подсказва от какво има нужда", смята водещата. Затова тя е противник на всички писани диети, които предлагат стриктни режими на хранене за много хора. "Според мен един модерен начин да разбере човек какво е добре да консумира той лично и какво не, е аюрведическото хранене. Самата аз още не съм го изучила из основи", казва Обретенова.
Водещата ходи на йога 1-2 пъти седмично и се интересува от духовните практики на аюверда. "В този свят, пълен със стрес и натоварване, това е един прекрасен начин да балансираме енергията си. Но пак казвам - човек трябва да е информиран и да открие най-доброто за самия него", казва още тя.
Рецептата на водещата:
Салата с нахут и царевица
Продукти:
200 г нахут, зелена салата или айсберг, царевица - на вкус, 1-2 стръка пресен лук, сол на вкус, зехтин и балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Накисваме нахута от предната вечер, за да се свари по-лесно. Сваряваме го, охлаждаме и отцеждаме добре.
Накъсваме или нарязваме зелената салата, добавяме ситно нарязания лук и разбъркваме.
Добавяме нахута и царевицата и заливаме с дресинга от зехтина и оцета. Посоляваме на вкус, разбъркваме и сервираме.
Коментари (0)
Вашият коментар