Деси Бакърджиева не вечеря след 20 ч

СНИМКИ: АРХИВ

Деси Бакърджиева не спазва диети, макар че изглежда перфектно. Храни се разумно, не вечеря след 20 ч. Затова било много трудно да напълнее с няколко килограма, за да изиграе Диана във "Фамилията", а след това и да отслабне.

Трябвало да яде много повече от обикновено - през 3-4 ч. "Но както виждаме, това е световна тенденция - актьори отслабват драстично, напълняват драстично. Шапка им свалям на тези хора, възхищавам се на Матю Макконъхи и Джаред Лето, които постигнаха чудеса с физиката си. При мен ставаше въпрос само за 3-4 кг", казва чаровната актриса.

Тя спортува редовно, като прави упражнения и тича. Освен това е голям почитател на билковите чайове. Понякога обаче дните са толкова динамични, че между снимките, репетициите и представленията е трудно да спазва стриктен здравословен режим.

Когато няма време за нормален обяд, сутрин си набавя голяма доза витамини и енергия, като яде плодове и пие прясно изцедени фрешове. "В закуската ми винаги има и по нещо сладичко, признавам си, много обичам", казва Деси Бакърджиева. На обяд предпочита супа, но яде и месо, когато не пости. Вечеря по малко и никога по-късно от 20 ч. Когато има представление, измества последното хранене в 17,30-18 ч, за да не играе на празен стомах.

Освен че обича да яде десерти, тя обича и да ги приготвя. Някои рецепти научила от колеги и приятели, други се предават в семейството й, като например шоколадовия фъч на баба й. (Виж рецептата долу- б.а.) Често научава рецепти и на работното място.

"Имам един страхотен колега и голям кулинар - Любомир Нейков

Той е човек енциклопедия в това отношение", казва тя. От него например научила бърза рецепта за приготвяне на пилешки гърди. Запържват се глава лук и скилидки чесън, прибавят се нарязаните пилешки гърди заедно с малко брашно и къри на прах. После ястието се залива със зеленчуков бульон и се изчаква да заври. "Когато пилето придобие златист цвят, махаме от котлона и поръсваме с лимонов сок и малко копър. С гарнитура от сварен ориз или зеленчуци на пара става нещо страхотно", казва актрисата. "Любомир Нейков много умее да прави най-различни сосове. Има много лесни за приготвяне, а са безкрайно вкусни. Коктейлният сос за скариди например, който сервират по рибните ресторанти. В майонезата се слага малко мазнинка, за да стане по-рядка, лъжичка доматен сок, сок от един лимон и става вълшебен сос", добавя още тя.

Деси Бакърджиева се научила да готви покрай дъщеря си Анна Мария. "Когато тя беше бебенце, се налагаше да яде пюрета и супички и заради нея се наложи да се постарая повече. Не мога да твърдя, че съм голям кулинар, но наистина обичам да готвя и когато имам време, го правя с удоволствие", разказва актрисата.

Кулинарният дебют бил едва на 9 г.

Направила си спагети със сирене, босилек и зехтин. "Не знам колко вкусно е било, но си спомням, че го изядох много бързо", смее се тя. Оставила съвсем малко за майка си, колкото да опита какво е приготвила.

Днес актрисата готви по малко всеки ден. Обикновено по-бързи рецепти, а десерти прави, когато има повече свободно време.

Освен че много обича билкови чайове, тя вярва в лечебната сила на натуралните продукти. Така например по време на грипната епидемия миналата година се излекувала с джинджифил. "Яде се настърган в храната. Малко люти, но е много полезен. Много бързо преборих вируса, дори не се наложи да пия антибиотик", казва актрисата. Косата си тя също третира с натурални продукти - масло от жожоба, от авокадо или бадемово, които си купува от аптеката. "Човек трябва да се грижи за себе си, за да се чувства, а и да изглежда добре по-дълго време", казва Деси Бакърджиева.

РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА

Фъч

Продукти 

200 г масло, 200 г захар, 120-130 мл мляко, няколко лъжички какао, 3 средно големи яйца, 150-160 г брашно, бакпулвер, ванилия, 70-80 г орехи

Начин на приготвяне 

Смесваме маслото, захарта, млякото и какаото до получаване на хомогенна смес. Слага се да заври при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучици. Оставя се да изстине.
Разбиваме белтъците с 2 ч.л. захар на сняг. Жълтъците също разбиваме с миксер, но на ниска степен, за да не станат прекалено течни.

Прибавяме към жълтъците поизстиналата какаова смес. Смесваме брашното с бакпулвера и ореховите ядки и разбъркваме с какаовата смес. Прибавяме внимателно и разбитите белтъци.

Разстиламе сместа в намазнена тавичка или върху хартия за печене. Желателно е тавата да не е прекалено голяма, за да не стане много тънък сладкишът. Печем в загрята на 180 градуса фурна за не повече от 35 мин. Оставяме фъча да изстине и после го разрязваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене