Орлин Горанов готви като своята кума Катето Евро - на око и на вкус. Рецептите са само за ориентир. "Ето - тя го прави така, а манджите винаги са уникални, защото влага цялото си сърце", казва певецът пред "24 часа".
Освен от Катето Евро учил се да готви и от баба си и майка си. Брат му също е голям кулинар и непрекъснато експериментира. И той като Горанов смята, че човек трябва да е артист в кухнята.
Винаги когато не е на турне и си е вкъщи, той обича да кулинарства. Често със съпругата му Валя си поделят задачите по приготвянето на вечерята. Правят всичко непосредствено преди да седнат на масата, за да е прясно и гледат количеството да е за едно ядене.
Салатите и предястията са негова територия, а тя отговаря за основното ястие, което изисква повече време и грижа. Когато с това се заеме Орлин Горанов, той не спазва много правила за здравословно хранене - пържи, приготвя повече месо. "Ей за такива неща умирам. А без сладко и тестено не сядам на масата. Какво против имат всички спрямо тях? Те дават въглехидрати, сила на тялото. Особено шоколадът с този веселия хормон - ендорфин", обяснява певецът.
Другата му слабост е киселото зеле. Освен че може да го готви, би го ял 365 дни в годината. То заедно с предястието от чушки сиврия със сирена са любимите му нашенски ястия.
По традиция сем. Горанови наблягат на българската кухня, въпреки че е обиколил целия свят без Австралия и Северния полюс и навсякъде е опитвал местните специалитети. Певецът не обича" да прави компоти както в живота си, така и в кухнята". "Всяка кухня има собствен стил, тя е съобразена и с климатичния пояс, с продуктите, които виреят на определена земя. Всичко е много умно подбрано с годините, всяка кухня е като огледало на нацията, която я е създала", обяснява Горанов.
Той не спазва стриктен режим заради многото ангажименти. Храни се и в зависимост от настроението. Но не е подвластен на правилата за задължително ядене поне по 3 пъти на ден. Смята, че организмът сам подсказва от какво и кога точно има нужда.
"Древните мъдреци са казали: Веднъж на ден да се изпотиш и веднъж на ден да огладнееш, значи тялото ти работи нормално", категоричен е певецът. Затова той слуша тялото си. Не е от хората, които закусват веднага след като се събудят. Чака да минат поне 2-3 ч, за да се събуди организмът му, преди да мисли за ядене. Но кафето е задължително - еспресо от кубинска кафеварка. Голям ценител на класическия вкус е, пие по няколко на ден.
Според него всички правила, засягащи здравословното хранене, са относителни, а диетите са абсолютен терор за организма. Затова той никога не е ограничавал вида на храните, които консумира, само количеството.
"Бих препоръчал на хората да хапват неща, които са им вкусни, защото, когато човек изпитва удоволствие от храната, се чувства уникално. И, разбира се, да се спира, когато ти е най-сладко. За да не тежи на стомахчето", съветва певецът.
"А и в крайна сметка по-добре дебел и щастлив, отколкото слаб и намусен. Хората са казали - пълен човек, добър човек", смее се той.
А за да изразходва излишните калории, набляга на ходенето пеша. Понякога се разхожда и до Витоша, където си налива сребърна вода. Наричат я още светена. Има много легенди за появата . Според една водата минава през скрито сребърно съкровище, което я насища със сребърни йони. Така или иначе според всички местни, а и според Орлин Горанов е лековита.
РЕЦЕПТАТА НА ПЕВЕЦА
Чушки сиврия със сирена
Продукти:
Чушки сиврия, бяло саламурено сирене и други сирена по желание - крема, козе, синьо и т.н., малко червен пипер, черен пипер на вкус, няколко капки зехтин
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от семките.
Натрошаваме сирената и ги размесваме добре с вилица. По желание може да добавим малко сух или пресен чесън.
Поръсваме с подправките на вкус и отново разбъркваме.
Гризем чушките така или ги нарязваме на "пънчета" и ги поръсваме с няколко капки зехтин.
Коментари (0)
Вашият коментар