МИЛА ПОПОВА, "24 часа"
В хладилника на Мариана Векилска винаги има сурови ядки, червени боровинки, сусамов тахан и годжи бери - любимото на 9-годишния син Момчил. "Сусамовият тахан също е много полезен за стомаха - сутрин на гладно по 1 ч.л.", казва водещата на "Тази събота" и "Тази неделя" по Би Ти Ви. Тя и съпругът Симеон Колев - водещ от БГ радио, отделят голяма част от семейния бюджет за здравословна храна. Зеленчуците купуват от пазара в "Красно село", където той е отраснал, а месото - от близки в провинцията. Винаги имат и 6-7 буркана домашен мед.
Редовно Мариана Векилска подготвя закуската си от вечерта - накисва лимец и го яде на следващия ден. Така омеква и става като варен, но запазва полезните си свойства. Останалите трима от семейството обаче са традиционалисти. Затова по-често закуската е препечен сандвич с шунка и кашкавал.
Не пият газирано, избягват тестените храни и сладкото. Но веднъж на 2-3 месеца решават да се поглезят с американски хотдог. За тях водещата запича 5-6 глави лук на кръгчета в тигана, докато станат прозрачни. Поръсва ги с малко кафява захар, за да се карамелизират леко. После запича и кренвиршите или вурстчетата. "Купуваме от най-скъпите кренвирши, но дори и те не са от месо. Хората трябва да го знаят. А това, че миришат хубаво и са вкусни, е друг въпрос", смее се Векилска. В хлебчетата или багетите тя слага лука, кренвиршите и поръсва с малко кетчуп, горчица и тънка ивичка сироп от домашно сладко. "Става нещо страхотно. Американците слагат в хотдога сладко желе. Звучи странно, но наистина е много вкусно", обяснява журналистката.
Тя и съпругът имат квота за чипсовете, които синът им Момчил така обича. Купуват му само по един пакет на две седмици, и то ако сам се сети да поиска. Дават му го, като всеки път напомнят колко е вреден. Затова от време на време Векилска приготвя домашен чипс, като нарязва картофите на тънко, поръсва ги със сол и зехтин и ги пече на фурна.
В семейството всички жени по майчина линия готвят вкусно. Учила се е от баба си и майка си. Дъщеря Габи, която е на 19 г., също се справя отлично, макар че готвенето още не е страст. "Но винаги ме отменя, когато я помоля. Например ако кажа - трябваше да сготвя леща днес, но ще съм до късно на работа, ще я направи без проблем", разказва водещата. Синът Момчил пък взема столче и сяда до нея винаги щом започне да готви. Иска да помага на всяка цена. "Той изпитва истинско удоволствие от готвенето", казва майка му. Съпругът на Векилска Симеон е майсторът на печеното месо и рибата, която ядат минимум веднъж седмично. Тя отговаря за традиционните гозби - мусака с таратор, миш-маш, супи и така нататък. Но никога не ползва готови супи или разтворими бульони, защото са вредни. "По-добре вземи 2 моркова, картоф, глава лук, свари ги, пасирай ги, добави малко прясно мляко и готово - вкусна и здравословна супа", казва журналистката.
Семейството не сяда на масата без салата. Използват само сезонни зеленчуци. Сега са на домати и краставици, а през зимата на кореноплодни зеленчуци - моркови, цвекло, ряпа. В салатите Векилска често добавя семки. Ядките - предимно орехи и бадеми, кисне във вода преди консумация.
Децата обичат много и домашните шейкове. Например с банан и кисело мляко. През лятото пият много и домашна лимонада с прясна мента, а през зимата - фреш от ябълки и цвекло. Винаги носят по едно шише с вода с тях и знаят, че е добре в края на деня да са го изпили. Самата Мариана също се старае да пие течности, макар че често забравя. От известно време ходи на работа с колело и всеки ден минава по 6-7 км.
Част от лятната си почивка водещата ще прекара в Пампорово, където семейството по традиция ходи. "Там всички караме колелета, обикаляме Консерваторията, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Триградското ждрело, берем ягоди", разказва тя. След седмицата в Пампорово всички заминават за няколко дни в Благоевград, а след това - за седмица на къмпинг с караваната.
Държат я на паркинг на морето целогодишно. На същото място ще прекара ваканцията си и сестрата на Векилска, а на 200 м от тях са караваните на Лора Крумова, Генка Шикерова и Галя Щърбева.
РЕЦЕПТАТА НА ВОДЕЩАТА
Паста със зеленчуци
Продукти:
Паста (макарони, спагети или друг вид), зехтин за задушаване на зеленчуците, малко броколи, малко брюкселско зеле, 1 тиквичка, 2-3 моркова, бяло вино, шепа стафиди, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме и нарязваме зеленчуците на лентички. Задушаваме ги в уок тиган с малко зехтин за няколко минути. Идеята е да останат леко хрупкави, а не напълно сварени.
Добавяме бялото вино и стафидите и посоляваме на вкус.
Сваряваме пастата за 5-7 мин. Ако я варим по-дълго, тя се превръща във вреден въглехидрат, от който се трупат мазнини в организма. (Мариана Векилска знае това от фитнес инструктор - б.а.)
Заливаме пастата със зеленчуковата смес и сервираме.
Коментари (0)
Вашият коментар