Силвия Жекова, "24 часа"
Всички гости са на крака и аплодират Виктория Бекъм през 2009 година, когато тя представя първата си модна колекция в Ню Норк. Излиза на подиума, за да приеме поздравленията - изглежда привидно добре, усмихва се и затова никой от публиката не забелязва, че всъщност има силни болки в гърба.
След ревюто отива на коктейл. Там, заобиколена от други жени, решава да разкаже за проблема си. И докато всички я съветват да си почива повече, една от приятелките казва: "Отиди на акупунктурист". Това е техника за поставяне и манипулиране с игли в определени точки по тялото. Дори има дефиниция и стандартизация на този метод в официалния сайт на Световната здравна организация. Някои казват, че терапията възстановява напълно здравето, но още
не съществуват
доказателства за
ефект, по-различен
от плацебо
Все пак Бекъм си запазва час при един от големите специалисти в Америка. Влиза в кабинета му и след първата консултация той отсича: "Вие сте напълно кисела". Не го казва, за да я обиди, а в смисъл такъв, че трябва да започне да спазва алкална диета - доста популярна програма за хранене, която поддържа теглото и алкално-киселинния баланс в тялото.
Пе Ха (pH) - скала за измерване на киселинност и алкалност на разтвори, е между 1 и 14. Степен 7 се счита за неутрално ниво, под 7 - за киселинно, а над 7 - за алкално.
В човешкото тяло има около 50 трилиона клетки и нито една от тях не може да съществува без вода (кръвта е около 70% вода, мускулите - 75%, костите - 22%). И за да е здрав, организмът постоянно се стреми да поддържа алкални нива на водата в тялото. А това зависи най-много от водата (чистата изворна вода обичайно е с pH 7), както и от храната, която приема човек във всекидневието. (Виж част от някои основни храни в таблицата в галерията.)
И обратното - тъй като
киселата среда е
бедна на кислород,
предразполага
към болести
като язва, гастрит, депресия, умора, лош тен на лицето, стрес, главоболие, гадене, безсъние.
Алкалната диета се рекламира и с друго - трайно отслабване и подържане на здравословно тегло. Казват, че килограмите, свалени с алкален режим на хранене, не се възвръщат. В това се убеди и Виктория Бекъм. Преди време тя дори написа в личния си профил във фейсбук: "Харесвам тази здравословна готварска книга" и публикува корица на тома, от който се научава да се храни предимно с алкални храни.
Книгата, за която пише, е "Честно казано здрави". Тя е на две авторки - Наташа Корет, гурме шеф готвач, специалист по вегетариански органични храни, и Вики Едгсън - британски терапевт и нутриционист (това е сравнително нова професия, но общо казано е специалист по здравословно хранене, който трябва да повиши и самочувствието на пациента си).
Авторките твърдят, че киселите храни са по-трудни за тялото. (Виж долу как се приготвят рулца от патладжани с песто - това е една от рецептите, включени в любимата книга на Бекъм.)
Между другото, по тези правила и рецепти се хранят още Дженифър Анистън, Гуинет Полтроу, Кирстен Дънст - едни от най-изтъкнатите актриси в Холивуд, които са в т.нар. А-списък. Терминът (на английски е A-list) описва популярните личности в Америка, които печелят милиони годишно. Например тийнзвездите са в Б-списъка, а всички, които придобиват популярност от риалити предаванията - във В-списъка.
Разбира се,
коварно е
режимът да
се представя
за лечебен
Защото, ако човек има сериозни проблеми, едва ли ще има голям ефект от диетата. Все още няма доказателства за всички ползи от алкалните храни.
Доктор Джун Сангни, един от специалистите в британската диетоложка асоциация, казва: "В тази област никога не е имало големи клинични проучвания за ефектите от тези храни. За да сме честни - ние не знаем дали това е безопасно и какви са ползите от него."
За първи път за алкални храни се споменава в т.нар аюрведа - това е древна индийска система за грижа за здравето. Днес най-вече в САЩ тя се разпространява като форма на алтернативна медицина. В България също има няколко специалисти, които предписват алкалната диета.
Рулца от патладжани с песто
Продукти за 6 рулца:
1 патладжан (около 150 г)
3 с.л. зехтин
30 г кедрови ядки
5 стръка магданоз
1 скилидка чесън
20 г натрошено сирене фета
25 г рукола
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 170 градуса.
2. Нарежете патладжана по дължина на филийки (дебели около 5-6 мм). Поставете ги в тава за печене, покрита с хартия за печене. Залейте ги с 1 с.л. зехтин. Печете ги във фурната 15 минути или докато омекнат. След това ги оставете настрана, за да се охладят.
3. Междувременно в блендер смелете кедровите ядки, магданоза, чесъна, сиренето фета, руколата и останалия зехтин - това е пестото.
4. Намажете с него филийките от патладжан и ги навийте на руло. Закрепете ги с коктейлни пръчици или клечки за зъби.
Коментари (0)
Вашият коментар