Преди години Ани Михайлова решила да сготви зелен боб за баща си, който се прибирал от командировка. Била студентка във ВИТИЗ, а това било бойното кръщение в кулинарията. Баща й обаче си останал гладен. "Казах си - споко, татко, аз съм твоят човек, ще ти сготвя, но бобът не ставаше за ядене. А той си дойде късно. Питах го: Татко, дори с много мляко ли не можеш да го изгълташ това? А той: Абе не става, пробвах", разказва през смях чаровната актриса от "Шоуто на Канала" по БНТ. Бобът бил не само полусуров, ами и недоизчистен, и неподправен.
След този несполучлив първи опит решила съвсем да се хвърли в дълбокото и да приготви содена питка. "А тя заприлича на нещо, с което може с един удар да убиеш човек. Можеше да я патентовам за нов вид оръжие."
Така че всички ястия, които Ани Михайлова готви, са специалитети. Рецептите не взема от приятелки или кулинарни книга. "Е точно там е проблемът - сама си ги измислям. Мисля си, че знам рецептата, но ме мързи да я проверя и върша такива щуротии... То трябвало да се сложи не знам какво си, аз слагам от друго и си викам: То все е около онова, голяма работа. Дали е босилек, или черен пипер, все подправки. Но с времето откривам, че има много голямо значение от коя ще сложиш", смее се актрисата.
И въпреки че не е майсторка в кухнята, тя гледа поне веднъж на две седмици да забърка нещо. "Да се изявя, че и аз съм жена. Но всичко е насила и по принуда. Непрекъснато ми се казва: Как може да не се научиш едно нещо свястно да правиш. А и заради любимия. Не знам мъж, който да не обича домашна храна, но винаги жалките ми опити остават по-встрани. Ние вече хиляди години живеем заедно и напоследък толкова се е отчаял от моите способности, че казва: Виж, добре, че има готова кухня, хората са го измислили", шегува се усмихнатата актриса.
Според нея готвенето е неблагодарна работа - трудиш се дълго време, умирисваш се на различни аромати, а накрая плодът на усилията ти се изяжда и забравя за нула време. Затова предпочита, когато все пак кулинарства, да прави простички и бързи неща. Като например домашното гуакамоле. Нейната рецепта включва 1 обелено меко авокадо, сока от 1 зелен лимон, 1 с.л. ситно нарязан зелен кориандър, малко червен лук - около половин чашка, 1/2 скилидка чесън, хималайска сол и черен пипер на вкус.
Майка й готви много вкусно, но за Ани това е една творческа ниша, която тепърва ще изследва. Като се прибере във Варна, където е родена и отрасла, всеки път се наслаждава на страхотните гозби. От нея знае рецепта за шуменска яхния. Продуктите са 1 малък патладжан, 4 глави лук, 3 зелени домата, 4 червени чушки, 1 тиквичка и 2 картофа. "Слагаме малко зехтин в тенджерката. Всички тези зеленчуци на дребни кубчета се задушават със сол, червен пипер и малко брашно, покриват се с вода и щом стане готово, се слага джоджен и магданоз, и готово", обяснява актрисата.
Напоследък тя се опитва да изгради по-строг режим. Гледа да започва деня с плодове, на обяд да хапва зеленчукова супа или таратор, а вечер - салата и любимите пуканки. Може да не умее да готви сложни манджи, но на пуканките е царица. Вярно, че са от пакет - от тези, които се правят в микровълнова, но и за тях се иска майсторлък - как да подгънеш крайчетата, на колко градуса да ги сложиш. С пуканки и бира Ани гледа почти всички мачове с баща си. Или с половинката си вкъщи - и двамата са фенове на футбола.
Когато е във Варна, по-лесно влиза във форма. Защото майка й следи какво яде, по колко. "Грижи се. И дори да мрънкам и да се сърдя, почвам да го спазвам. Най-важното е да усещаш, че някой прави нещо за теб от любов. Както с моите пуканки - затова на баща ми са му най-вкусни моите, защото ги правя с много любов", казва Ани Михайлова.
Кремове и гуакамоле може и да прави рядко, но пък често забърква по някоя домашна маска в кухнята. Най обича тези с мед, защото омекотяват кожата. Мед с лимон, със зехтин, с извара и кисело мляко. А през лятото за почистване използва хума с кисело мляко. "Най обичам да си правя и пилинг с кафе. Това, което остава в кафемашината. Вярно, малко се оцветява кожата, но хем ухаеш на кафе, хем си имаш хубава кожа", обяснява Ани. Редовно тя изплаква косата си с бира, защото става по-твърда и лъскава. Използва и розова или хининова вода. Ноктите изтърква с кора от лимон, когато има време, за да не пожълтяват от лаковете. "По същия начин търкам лактите и петичките. Много добре действа, опитайте", съветва чаровната Ани Михайлова.
РЕЦЕПТАТА НА ВОДЕЩАТА
Бисквити с домашен ванилов крем
Продукти:
Готови бишкоти или бисквити, 1 л прясно мляко, 1/2 пакетче масло, 9 с.л. захар, 3 с.л. брашно, ванилия
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото и слагаме в него маслото и захарта.
Разбъркваме отделно 3 с.л. брашно с малко студено мляко. Разбъркваме добре и бавно изсипваме сместа към горещото мляко, за да не се получат бучки. Бъркаме непрекъснато.
Добавяме към края 3 жълтъка и есенция по желание. Аз слагам ванилия, но може и конячна например.
Щом се сгъсти, залепяме бисквитките или бишкотите две по две с него, хубаво ги овалваме и отвън, поръсваме с кокосови стърготини и сервираме с кафе.
Материалът е на вестник "24 часа"
Коментари (0)
Вашият коментар