Цели 1045 дни се е въртяло около Земята малцовото уиски на дестилерията Ardbeg, което се очаква да се приземи в Казахстан на 12 септември. Всеки ден то е обикаляло родната планета по 15 пъти.
Пратено е на Международната космическа станция през 2011 г., затворено в 20 специални стъкленици. Целта на експеримента е да се провери как влияе безтегловността на узряването на малца. За сравнение на Земята се пазят други 20 колби от същата партида. Във всичките бутилки към неузрелия малц със специалните бактерии на Ardbeg са добавени и частици дъбови въглища.
Уискито е заминало на борда на товарен кораб с автоматично управление, а се очаква да се прибере след седмица. После пътешествалите колби отиват в лаборатория в Хюстън, Тексас, където вкусът ще бъде изследван и сравнен със земните им събратя.
Ardbeg е една от най-прочутите дестилерии за шотландско уиски. Намира се на южния бряг на о. Айли. Основана е през 1815 г., сега неин собственик е мултинационалната компания за луксозни стоки LVMH. Дестилерията прави уискито си с езерна вода и произвежда 1 млн. литра годишно. На острова има няколко дестилерии и всички са прочути с напитка с изключителен вкус. На Ardbeg е посветена дори цяла симфонична поема, написана от финландския композитор Осмо Тапио Рейхеле, наградена на музикален конкурс през 2004 г.
Д-р Бил Лъмсден, директор на дестилерията и специалист в правенето на уиски, казва: “Ardbeg е прочута с това, че не се страхува да поема рискове, когато развива технологията на правене на уиски. Нашето е особено търсено по света, а сега става и единственото, отлежавало в Космоса. Експериментът е към края си и очакваме необикновени резултати. Влиянието на гравитацията и безтегловността върху правенето на уиски навярно ще доведе до революционни нововъведения и открития.”
Материалът е на вестник "Труд"
Коментари (0)
Вашият коментар