Плодовете и зеленчуците ни правят по-щастливи

65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от  френското списание "Sciences et Avenir". 

Ползата от плодовете и зеленчуците, за да се намали рискът от диабет, аневризъм и инсулт, е известна. Новото изследване обаче разкрива още един благотворен ефект от консумацията на плодове и зеленчуци - оказва се, че са полезни за психичното здраве.

Авторите на изследването са ползвали данни за 13 983 души над 16-годишна възраст, които са участвали в здравна анкета през 2010 г. и 2011 г.

Резултатите показват, че над една трета от участниците с най-добро психично здраве консумират най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Едва 6,8 на сто от участниците в същата група се ограничават до една порция плодове и зеленчуци дневно.

Една порция е еквивалентът на 80-100 грама. 31 на сто от участниците без психични проблеми консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто-две порции.

Изследователите заключили, че консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът. В изследването е ползвана скалата за психично здраве Уорик-Единбург.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене