Допреди 6-7 г. Радослав Кавалджиев-Роро живеел по различен начин. Ядял по-калорични и мазни храни, не се грижел много за тялото си. Докато не решил, че трябва да се обърне към себе си. "Запретнах ръкави и започнах да си почиствам задния двор. От всякакви травми, блокажи, чувство за срам, неудовлетвореност - все неща, които са били част от моето всекидневие. Храната ми беше друга, приятелите също. Преди се тъпчех с кюфтета, ядях свинско месо и мазни неща, а сега - не", обяснява той пред "24 часа".
Днес Роро, както го наричат всички, се храни и живее здравословно.
Приема много
хранителни добавки,
занимава се с
медитация
Още през пролетта, когато беше участник в рубрика в сутрешния блок на БНТ заедно с актьора Дидо Мачев, се запалил по суперхраните. Пие водорасло спирулина и сироп от нони - модерен плод, който вече навлиза и в България. Роро го поръчва от Нова Зеландия. "Има една новозеландска компания, която прави сондажи навътре в Атлантическия океан и вади полезни водорасли. Сиропът от нони дава много енергия. Това е много миризлив плод, който се приготвя трудно, защото има отвратителен аромат. Но е един от най-хранителните плодове. Расте в Хаваите, виждал съм го и тук в някои магазини", разказва водещият.
Купува си и напълно органични прах за пране, паста за зъби, течност за миялна машина - без съдържание на натриев лаурилсулфат (SLS). "Това е една токсична съставка в повечето продукти, която прави пяната в тях. Изключително канцерогенна.
Гледам всичко да
ми е органично
Не защото се превземам, а защото съм достатъчно информиран за вредата от тази пяна. Особено пастата за зъби - тя влиза директно в кръвта през венците и на това се дължи този бум от заболявания" обяснява водещият.
В рубриката по БНТ Роро свали 13 кг и за месеците от тогава до сега е върнал само 2 кг. Постигнал резултатите със здравословен режим, затова избегнал йо-йо ефекта. И до днес той пие по 3 л вода на ден. Има специална бутилка, която пречиства водата от хлор и бактерии и я прави алкална и йонизирана. Така преработена, тя помага срещу проблеми, причинени от киселинен дисбаланс в организма. Носи я винаги със себе си. Опитва се да се храни по 5 пъти на ден, но невинаги успява. Закусва овесени ядки с кисело мляко и мед, след час и половина хапва диетичен сандвич със сирене или зеленчуци, за обяд често яде риба, например любимата му сьомга със спанак. Следобед хапва круша или грозде, а вечер - диетична паста. Напоследък често си прави и зеленчуци на барбекю.
Но преди да приготви своето меню, сервира на трите си кучета - хъскитата Нейтън, Кай и Тот. "Те ми помагат да съм във форма, защото винаги споделям храната си с тях", смее се Роро. Всяка вечер той им вари фенери и дреболии с ориз и пилешки бульон.
От известно време Роро е зает, но се надява от другата седмица да има повече време, за да започне отново да ходи на фитнес. От вчера стартира новото му предаване Next TV по музикалната телевизия BOX TV, заради което в началото на годината реши да влезе във форма. Поредицата ще се излъчва всеки петък на живо от 21 до 4 ч и ще е насочена към младите. Ще има музика, игри, видеоклипове и нови технологии.
Заради подготовката за старта на предаването Роро няма много време за кухнята, приготвя предимно бързи ястия. Благодарен е на приятелите си, които често му гостуват, че от време на време носят я кекс, я баница. Сладкото е голямата му слабост, затова никога не се е учил да прави десерти и няма такова намерение, защото "трябва да стои далече от тях". Вкъщи Роро и близките му си организират и чаени церемонии, щом имат време, с чайове от Хималаите, които си купил от Сиатъл миналото лято. Попаднал в голям магазин с билки от цял свят. "Но не го правим често - това е специална процедура, със специални чаши и така нататък", казва водещият.
По кулинарията се запалил от дете. Още 3-годишен ставал рано, за да помага на маминка (баба му по майчина линия) в Провадия, където прекарал голяма част от детството си, да приготвя закуската. "Тя започваше от 4,30 сутринта, защото бяхме много хора - към 15-16 човека. Правеше мекици, юфка, триеница - това е едно специфично за този край ястие. Едни хапки, които се пекат на фурна. И аз все помагах", разказва Роро. Той още си спомня августовските вечери, в които на двора варели компоти и лютеница, и до днес знае как се правят някои зимнини.
РЕЦЕПТАТА НА ВОДЕЩИЯ
Сладкиш със сини сливи
Продукти
1 ч.ч. захар, 2 яйца, около 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, 1 ч.л. канела по желание, 70 г масло, 6-7 средно големи сини сливи
Начин на приготвяне
1. Разбиваме енергично яйцата със захарта. Добавяме разтопеното масло, канелата и ванилиите и продължаваме да бъркаме. Постепенно добавяме и пресятото брашно с бакпулвера.
2. Изсипваме вътре почистените и нарязани на две сливи и разбъркваме сместа (по-гъста от кексовата) с дървена лъжица.
3. Намазваме с олио правоъгълна тавичка с размери 30 на 20 см и сипваме тестото.
4. Печем сладкиша в загрята на 180 градуса фурна около 25 мин. Изваждаме го и по желание поръсваме с пудра захар и счукани орехи, а може и с кокосови или шоколадови стърготини.
Коментари (0)
Вашият коментар