Теглото на хората, с които се храним може да повлияе на количеството храна, което сме способни да погълнем, сочи изследване цитирано от "Сайънс дейли".
Изследване на учени от Корнелския университет установило, че видът на тялото на човека, с когото се храним, влияее на това колко ще си сервираме и ще изядем.
Резултатите показали, че е по-вероятно дасе сервират и консумират повече нездравословни храни и по-малко здравословни храни, когато се яде с човек с наднормено тегло.
"Те подчертават значението на предварителния избор на ястие, преди да си влязъл в ресторанта”, заяви ръководителят на изследването експертът по психология Мицуру Шимизу от Южноилинойския университет в Едуардсвил.
Изследването обхванало 82-ма студенти, които трябвало да консумират спагети и салата. Сред участниците имало и актриса, която носела специална протеза, за да може теглото й да изглежда с около 25 кг по-високо от средното й тегло. Изследването включвало 4 сценария - актрисата си сервирала здравословна храна - повече салата и по-малко спагети, докато носела протезата, актрисата си сервирала същата здравословна храна, без да носи протезата, сервирала си по-малко здравословна храна - повече тестени изделия и по-малко салата, докато носела протезата, сервирала си същата по-малко здравословна храна, без да носи протезата.
Изследването разкрива, че хората си сервират и консумират по-големи порции нездравословна храна и по-малки порции здравословна храна, когато похапват заедно с човек с наднормено тегло, защото не са склонни да следват поставените цели за здравословно хранене.
Коментари (0)
Вашият коментар