Пианистката Мария Каракушева си прави мляко от бадеми

Мила Попова, "24 часа"

Преди около седмица пианистката Мария Каракушева имала рожден ден. Вместо да покани приятелите си на заведение, решила да ги почерпи вкъщи в неделя. Цяла събота прекарала в кухнята. Не излязла 7-8 часа, а има две фурни. Приготвила всичките любими сладкиши на близките си. "Те много ги харесват и чакат с нетърпение да им направя нещо", смее се Мария.

Десертите са нейната страст. От години прави уникални торти, чийзкейкове, суфлета и т.н., но наскоро установила, че всички те може да се приготвят изцяло веган. Тоест - само с растителни продукти и напълно сурови. Със сироп от агаве вместо захар, с плодове, какаово масло, сурови ядки и така нататък. Наскоро сама съчинила една такава рецепта и я публикувала във фейсбук. Готвач от елитно столично заведение видял поста в мрежата и се свързал с нея, за да поиска

разрешение
да приготвя сладкиша
за клиентите

"Това беше голямо ласкателство за мен, много се зарадвах", разказва пианистката.
В момента тя спазва режим и избягва сладките изделия. Не яде и пържено, мазно. Тича всеки ден по екопътеките във Витоша. По принцип тренира предимно на закрито - ходи на фитнес, но от 3 дни е посланик на кампания за спорт на открито. Затова тича навън с още 6 популярни лица. Сред тях са икономистът Владимир Каролев, журналистът Константин Вълков от "Дарик", Сибина Григорова от БНТ и други. Трябва да покажат, че въпреки натовареното всекидневие и професията човек може да отдели малко време и за активен спорт.

Дневното меню на пианистката започва с полезна и разнообразна закуска. Сутрин яде или мюсли с овесени ядки и плод, или предварително накиснати от вечерта зърнени храни - чия, елда, спелта и др., с тахан и мед. А когато има време, си приготвя лечебен шейк за закуска. "В около 300-500 мл вода се слагат по една чаена лъжица тахан, мед, канела, куркума, мака, половин чаена лъжица спирулина, щипка черен пипер.

Аз добавям и семена
чия, сурово какао.
Става много вкусно

и балансирано. Шейкът действа превантивно срещу заболявания на щитовидната жлеза, затова е особено полезен за жени. Таханът е алкална храна и помага подправките да не дразнят стомаха", обяснява тя. Освен този шейк тя редовно приготвя и други, като всеки път експериментира. Препоръчва зелените храни - спанак, рукола, към които може да се добави спирулина. "Тя има неприятен вкус, а така не се усеща. Накиснатото ленено семе или чия също могат да се сложат в шейк. Защото, когато постоят във вода, стават леко лигави и някои не може да ги ядат с лъжица", обяснява Мария.

Преди тренировка тя набляга на яйцата - но само белтъците, със салата. Гледа да се храни поне 4 пъти на ден, а понякога и по 5-6, като в междинните хранения яде сурови ядки или протеинов шейк, но растителен. "Предпочитам конопения протеин, защото е без лактоза и казеин (протеина в кравето мляко - б.а.) и е напълно веган. Много е полезен и за хората, които не консумират месо, прави се лесно и бързо. Има пълен профил омега мазнини, аминокиселини", казва пианистката.

Тя обръща внимание на храната, която консумира от около година.

Захарта замества с
агаве, кленов сироп,
стевия, меласа

- суровата захар. Яде само сурови ядки, които се киснат определено време преди това, защото са най-полезни точно преди да покълнат. А от тях си прави и ядково мляко. "Например от накиснати бадеми. Слагат се в блендера с вода и се мели, докато станат на прах. След това с марля или специална цедка течността се изцежда много добре. Тя е бяла, точно като мляко. Може да се добави ванилия и трябва да се консумира бързо, защото бързо се разваля", обяснява Мария.

Тя има богата кулинарна основа и редовно експериментира в кухнята, като смесва вкусовете. Едно от любимите ястия например е пиле с манго. Месото се задушава с много подправки - къри, куркума, джинджифил, микс от пипери и др., а към края се добавя и нарязаният плод, за да не омекне прекалено много.

Освен рецепти със суперхрани Мария приготвя и традиционни специалитети - мусака, но с телешка кайма, супи и т.н. Наследила е страстта си към кулинарията от майка си. "Тя ми състави с много любов един голям тефтер с рецепти. Има много стари, които не откривам другаде - рецепти от времето на баба ми", казва пианистката.

В момента тя подготвя концерт заедно с оперната певица Пламена Гиргинова. Спектакълът ще е на 23 октомври в "София лайв клуб". "Подготвяме много изненади. Адаптираме известни парчета, така че да звучат като класика, ще имаме и гост-музиканти", казва Мария Каракушева.

РЕЦЕПТАТА НА ПИАНИСТКАТА

Суров десерт със суперхрани

Продукти

Основа: 1 ч.ч. сурови (предварително накиснати и изсушени) бадеми, 15 меки големи фурми или смокини, 1/4 ч.ч. сурово какао, 1/2 ч.ч. смлян кокос, щипка хималайска сол
Втори пласт - кокосов: 1/2 ч.ч. накиснато и изсушено кашу, 2 ч.ч. смлян кокос, 1 ч.л. ванилия, 3 с.л. агаве (кленов сироп)
Трети пласт - веган бял шоколад: 1/2 ч.ч. разтопено какаово масло на водна баня, 1 ч.ч. сурово смляно кашу, 1 ч.л. ванилия, 1/3 ч.ч. сироп агаве/кленов
Четвърти пласт - суров шоколад: агаве/кленов сироп, сурово какао на прах, разтопено кокосово масло в сътношение 1:2:1

Начин на приготвяне

Смиламе в блендер продуктите за основата, докато се получи тесто. Застиламе малка тавичка със стреч фолио и го разстиламе по дъното. Слагаме я във фризера.
Смесваме всичко за втория пласт в кухненския робот и мелим около 10 мин. Разстиламе върху основата и връщаме във фризера.
Разбъркваме всичко за 3-ия пласт, слагаме върху втория и пак връщаме тавичката във фризера.
Сместа за 4-ия слагаме най-отгоре и украсяваме с кокосови стърготини или бадеми. Съхраняваме сладкиша във фризер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене