Мила Попова, "24 часа"
Преди около седмица пианистката Мария Каракушева имала рожден ден. Вместо да покани приятелите си на заведение, решила да ги почерпи вкъщи в неделя. Цяла събота прекарала в кухнята. Не излязла 7-8 часа, а има две фурни. Приготвила всичките любими сладкиши на близките си. "Те много ги харесват и чакат с нетърпение да им направя нещо", смее се Мария.
Десертите са нейната страст. От години прави уникални торти, чийзкейкове, суфлета и т.н., но наскоро установила, че всички те може да се приготвят изцяло веган. Тоест - само с растителни продукти и напълно сурови. Със сироп от агаве вместо захар, с плодове, какаово масло, сурови ядки и така нататък. Наскоро сама съчинила една такава рецепта и я публикувала във фейсбук. Готвач от елитно столично заведение видял поста в мрежата и се свързал с нея, за да поиска
разрешение
да приготвя сладкиша
за клиентите
"Това беше голямо ласкателство за мен, много се зарадвах", разказва пианистката.
В момента тя спазва режим и избягва сладките изделия. Не яде и пържено, мазно. Тича всеки ден по екопътеките във Витоша. По принцип тренира предимно на закрито - ходи на фитнес, но от 3 дни е посланик на кампания за спорт на открито. Затова тича навън с още 6 популярни лица. Сред тях са икономистът Владимир Каролев, журналистът Константин Вълков от "Дарик", Сибина Григорова от БНТ и други. Трябва да покажат, че въпреки натовареното всекидневие и професията човек може да отдели малко време и за активен спорт.
Дневното меню на пианистката започва с полезна и разнообразна закуска. Сутрин яде или мюсли с овесени ядки и плод, или предварително накиснати от вечерта зърнени храни - чия, елда, спелта и др., с тахан и мед. А когато има време, си приготвя лечебен шейк за закуска. "В около 300-500 мл вода се слагат по една чаена лъжица тахан, мед, канела, куркума, мака, половин чаена лъжица спирулина, щипка черен пипер.
Аз добавям и семена
чия, сурово какао.
Става много вкусно
и балансирано. Шейкът действа превантивно срещу заболявания на щитовидната жлеза, затова е особено полезен за жени. Таханът е алкална храна и помага подправките да не дразнят стомаха", обяснява тя. Освен този шейк тя редовно приготвя и други, като всеки път експериментира. Препоръчва зелените храни - спанак, рукола, към които може да се добави спирулина. "Тя има неприятен вкус, а така не се усеща. Накиснатото ленено семе или чия също могат да се сложат в шейк. Защото, когато постоят във вода, стават леко лигави и някои не може да ги ядат с лъжица", обяснява Мария.
Преди тренировка тя набляга на яйцата - но само белтъците, със салата. Гледа да се храни поне 4 пъти на ден, а понякога и по 5-6, като в междинните хранения яде сурови ядки или протеинов шейк, но растителен. "Предпочитам конопения протеин, защото е без лактоза и казеин (протеина в кравето мляко - б.а.) и е напълно веган. Много е полезен и за хората, които не консумират месо, прави се лесно и бързо. Има пълен профил омега мазнини, аминокиселини", казва пианистката.
Тя обръща внимание на храната, която консумира от около година.
Захарта замества с
агаве, кленов сироп,
стевия, меласа
- суровата захар. Яде само сурови ядки, които се киснат определено време преди това, защото са най-полезни точно преди да покълнат. А от тях си прави и ядково мляко. "Например от накиснати бадеми. Слагат се в блендера с вода и се мели, докато станат на прах. След това с марля или специална цедка течността се изцежда много добре. Тя е бяла, точно като мляко. Може да се добави ванилия и трябва да се консумира бързо, защото бързо се разваля", обяснява Мария.
Тя има богата кулинарна основа и редовно експериментира в кухнята, като смесва вкусовете. Едно от любимите ястия например е пиле с манго. Месото се задушава с много подправки - къри, куркума, джинджифил, микс от пипери и др., а към края се добавя и нарязаният плод, за да не омекне прекалено много.
Освен рецепти със суперхрани Мария приготвя и традиционни специалитети - мусака, но с телешка кайма, супи и т.н. Наследила е страстта си към кулинарията от майка си. "Тя ми състави с много любов един голям тефтер с рецепти. Има много стари, които не откривам другаде - рецепти от времето на баба ми", казва пианистката.
В момента тя подготвя концерт заедно с оперната певица Пламена Гиргинова. Спектакълът ще е на 23 октомври в "София лайв клуб". "Подготвяме много изненади. Адаптираме известни парчета, така че да звучат като класика, ще имаме и гост-музиканти", казва Мария Каракушева.
РЕЦЕПТАТА НА ПИАНИСТКАТА
Суров десерт със суперхрани
Продукти
Основа: 1 ч.ч. сурови (предварително накиснати и изсушени) бадеми, 15 меки големи фурми или смокини, 1/4 ч.ч. сурово какао, 1/2 ч.ч. смлян кокос, щипка хималайска сол
Втори пласт - кокосов: 1/2 ч.ч. накиснато и изсушено кашу, 2 ч.ч. смлян кокос, 1 ч.л. ванилия, 3 с.л. агаве (кленов сироп)
Трети пласт - веган бял шоколад: 1/2 ч.ч. разтопено какаово масло на водна баня, 1 ч.ч. сурово смляно кашу, 1 ч.л. ванилия, 1/3 ч.ч. сироп агаве/кленов
Четвърти пласт - суров шоколад: агаве/кленов сироп, сурово какао на прах, разтопено кокосово масло в сътношение 1:2:1
Начин на приготвяне
Смиламе в блендер продуктите за основата, докато се получи тесто. Застиламе малка тавичка със стреч фолио и го разстиламе по дъното. Слагаме я във фризера.
Смесваме всичко за втория пласт в кухненския робот и мелим около 10 мин. Разстиламе върху основата и връщаме във фризера.
Разбъркваме всичко за 3-ия пласт, слагаме върху втория и пак връщаме тавичката във фризера.
Сместа за 4-ия слагаме най-отгоре и украсяваме с кокосови стърготини или бадеми. Съхраняваме сладкиша във фризер.
Коментари (0)
Вашият коментар