Pесторанти по света процъфтяват, въпреки че предлагат само едно блюдо. Други сервират по няколко ястия, но задължително обединени около един продукт. Клиентите влизат в този вид заведения не заради менюто от 50 страници, а защото търсят нещо точно определено и защото знаят, че то е невъобразимо вкусно. Или с други думи, реномето им се дължи не на разнообразието, а на тясната специализация.
Епохата на икономическата криза превърна в хит моноконцептуалните ресторанти в Европа и САЩ. Простото меню им позволява да поддържат много по-малък екип от готвачи и сервитьори и да се съсредоточат върху високото качество на продуктите, които използват. В света вече има стотици подобни заведения, но сп. “Форбс” е подбрало 8 от тях. Те са специализирани около следните продукти:
Омари
В Лондон вече има 5 ресторанта “Лобстър енд бъргър”, които примамват клиенти с вкусните си и винаги пресни омари, които се доставят всяка сутрин от Канада. Предлагат се в три варианта - приготвени на пара, запечени на грил, но най-популярна е бостънската рецепта - нежното месо на омара се предлага в кифличка с лимонова майонеза. Както говори името на заведението, то предлага и бъргъри, които се различават по степента на изпичането на месото. Има и малко по-диетичен вариант - вместо в хляб, мръвката се предлага в листа от салата. Всички ястия така или иначе вървят със салата, а като напитки се предлагат червено и бяло вино, шампанско и бира. Цените са уеднаквени - по 20 британски лири за всеки бъргър и всяко ястие с омари. Основател на веригата е руският ресторантьор Михаил Зелман.
Овнешко с картофи
в дървен пън
Безспорно един от най-любопитните ресторанти от този тип е финландският “Сяряпирти Кипурасарви” в южнофиналандския град Леми. Сяря всъщност се нарича именно традиционното ястие от задушено овче месо с картофи. Малкото семейно ресторантче редовно е включвано в класациите на чудесата на Финландия. Особеното за това ястие е, че то се задушава в голяма пещ в продължение на 9 ч в издълбан от дърво съд, без да се добавят подправки и сосове, а само ароматът от дима на дървото. Ресторантът работи на принципа яж, колкото можеш, като това се отнася не само за храната, но също за напитките и гарнитурата. Цените са 30 евро за възрастни, 15 - за деца от 9 до 12 г., по 10 за деца от 4 до 9 г. и безплатно за най-малките. Овчето се сервира с пресен фински хляб, задушени картофи, бира и сухи плодове. Масите са резервирани за няколко дни напред.
Гъби
В малкото ресторантче, което дори нарича себе си кафене - “Кафе де спор” в Брюксел, всичко се приготвя с гъби. Тук може да се опитат фаршировани и глазирани гъби, гъби с гъши дроб и запечени с гъби патешки гърди. Интериорът напомня за есен - той е оформен от тъмно дърво и приглушени цветове. Всеки ден в менюто има по едно различно ястие, което зависи от сезона. Готви се в самата зала на ресторанта пред очите на клиентите. На посетителите, които идват за първи път, се предлага да опитат плато с основните блюда, за да се запознаят с възможностите на заведението. Цената на това плато е фиксирана на 30 евро. Иначе цената на различните гъбни специалитети варира от 8 до 18 евро. Към тях се предлагат 40 вида бира и 86 вида вино.
Макарони
със сирене
Може да е странно, но известност се постига и с едни прости макарони със сирене. Поне така се е получило с “Макбар” в Ню Йорк. В него се сервират 12 вида макарони със сирене - с чедър, с четири сирена, с добавка на гъби, говеждо, раци или патешко. Тъй като в ресторанта има едва 10 места за сядане, той прави доставки по домовете и офисите. Заведението е характерно и с това, че всичко в него е яркожълто - от стените до контейнерите за доставка. Цените варират от 5,99 долара за малка порция до 17,99 за голяма. Заведението се намира в най-артистичната част на Манхатън.
Яйца
В меката на изисканата кулинария - Париж, едно малко ресторантче е наблегнало на яйцата. “Егс енд ко” в Сен Жермен де Пре предлага яйца във всякакъв вид и форма - варени, печени, пържени, омлети, яйца по бенедиктински, по флорентински, сандвичи с яйца или в сос от червено вино. Заведението е разположено на два етажа, но на всеки има едва по няколко масички, което му придава напълно домашна атмосфера. Затова и места се намират трудно и е необходима предварителна резервация. Към яйцата се сервира салата, задушени картофи, портокалов сок, кафе или чай. Десертът е плодова салата. Цените варират от 8 до 20 евро.
Пържена риба
В Азия моноресторантите имат богати традиции. В най-стария ресторант на Ханой във Виетнам (твърди се, че съшествува от 1871 г.) готвят само пържена риба по един-единствен начин. Да се открие “Ча ка ла Вонг” не е трудно - той е истинска легенда и там винаги има огромни опашки. Заветният деликатес - филе от риба, запържено в шафраново масло с джинджифил и ароматни подправки, се приготвя върху глинен мангал с дървени въглища. Като гарнитура в неограничено количество се поднася ориз и оризови спагети. Ресторантът се държи от четвърто поколение, а славата му отдавна е минала границите на Виетнам. Навремето той бил място, където се събирали борците срещу френската колонизация. Постепенно собсвениците на заведението изградили печеливш бизнес около единственото си ястие. Порцията за двама струва около 9 долара.
Ориз
Макар да се намира в Лондон, “Аранчини брадърс” всъщност е концепция на двама новозеландци. Основният му специалитет са аранчините - пържени оризови топчета, които пък са традиционно сицилианско ястие, така че глобализацията е в действие. Преди време пристигналите в Англия новозеландци Дейвид Аркин и Дейвид Ърл започнали да продават оризовите топчета първо по уличните фестивали. Става дума за ориз с моцарела, чедър и италиански подправки, които се забъркват на топчета, пържат се в галета до златисто и се поднасят с домашно приготвен чили сос или чеснова майонеза. Аранчините могат да се хапват без нищо, със салата или пък да бъдат поставени в питка. Собствениците на заведението обръщат внимание на факта, че храната не съдържа глутен и е подходяща за вегетарианци.
Патица
Смята се, че най-вкусната традиционна патица по пекински може да се опита в ресторант “Цюанцзюйде” в китайската столица. За разлика от европейските си събратя обаче този моноресторант има завидни размери и над 600 седящи места, а някои от готвачите в него работят там от над 50 години. Посетителите му изяждат по 2 млн. патици по пекински годишно, посещавали са го лидери от цял свят. Местните майстори на кулинарията до съвършенство владеят изкуството на приготвянето на патицата, така че карамелизираната ѝ кожа буквално да се топи в устата. За целта се подбират патици с тегло около 2,5 кг и дървесина за огъня от определен тип - само от прасковени и крушови дървета. Една от тайните е, че по време на приготвянето кожата се надува като балон, за да не изгори. Изкуство е и нарязването на готовата птица. Специалистите на пекинския ресторант я режат на 120 парчета за 5 мин, като при това всичките са еднакви по размер.
Материалът е на вестник "24 часа"
Коментари (0)
Вашият коментар