От 8 октомври по Нова тв стартира риалити предаването “Кошмари в кухнята”. Главен кошмар на собствениците на позападнали ресторанти става шеф готвачът Иван Манчев. Той е познат и от друго кулинарно шоу на Нова - “Черешката на тортата”. Неговата роля е да дава съвети както за кухнята и менюто на заведенията на ръба на оцеляването, така и чисто мениджърски насоки за управлението на персонала и промени в интериора. Много важен е и подходът към клиентите, смята топ готвачът. От обиколката си из страната той е установил, че основните проблеми на кръчмите са хигиената, организацията и споровете между собствениците.
Самият Манчев също признава, че е имал своите кошмари в кухнята. Първият от тях бил под формата на полусурови калмари. Тогава работел в столичен ресторант, бил едва на 18 години и тъкмо прохождал в кулинарията.
Сармите на мама
Професионален готвач в рода си няма. Към кулинарията го насочил баща му Христо, който иначе е автомонтьор. Таткото записал сина в Техникума по обществено хранене в Банкя. На Манчев му харесало и се запалил по готвенето. По-късно завършил и “Туризъм” в Българо-датския колеж, както и “Търговия и маркетинг” в Техническия университет в Габрово. Специализирал е в Германия и Швейцария.
Манчев не помни какво е било първото нещо, което е сготвил сам. “Но от малък съм голям чревоугодник и често се въртях край майка ми Илона, която е добра кулинарка”, смее се майсторът на черпака. Спомня си, че родителите възпитавали него и сестра му с много любов, но и със строгост.
Иначе и досега любимото ястие на Манчев са сармите - лозови, зелеви, постни или с месо. Причината за любовта му към това ястие се крие именно във вкусните рецепти на майка му, които помни от детството си. Казва, че идеалното меню за месец октомври включва крем-супа от тиква и вариации от риба тон и пушена сьомга.
Клиенти
Преди да се захване да оправя бакиите на ресторантите в “Кошмари в кухнята”, Манчев следеше и готварските умения на БГ звездите в “Черешката на тортата”. Там попаднал, след като продуцентите на шоуто го поканили на кастинг, разказва той. А до кастинга стигнал, защото шефовете на продукцията били клиенти в един от неговите ресторанти и вече лично познавали уменията му като готвач. Така Манчев леко променил линията и започнал да готви не само за клиентите си, но и за зрителите.
Двамата със съпругата му Марина имат 3 ресторанта и тъй като той е ангажиран напоследък доста в тв изявите си, с управата на заведенията се е заела повече тя.
Марина също умее да готви прекрасно. Нейният специалитет е “Бьоф Строганов”, но прави и много хубави хлебчета, хвали я Манчев.
Запознали се, докато той работел в ресторанта на “Кемпински-Зографски”, а тя била в администрацията на хотела.
Именно по онова време е и най-дългото му висене до печката без прекъсване. Тогава бил майсторът, който дирижирал менюто за посрещанията на бившия американски президент Бил Клинтън, а после и на руския президент Владимир Путин у нас.
Семейство Манчеви имат две деца - Христо, който е в 7-и клас, и третокласничката Виктория. Синът му обича футбола и обожава да сглобява фигурки от лего. Дъщеря му рисува прекрасно. Засега малките още нямат интерес към кулинарията. Но пък обичат да помагат на майка си вкъщи, като подреждат масата за вечеря.
Определено аз съм по- строгият родител, признава Манчев. Най-често повишава тон на наследниците си заради училището и задълженията им там.
Фамилията често обича да пътува - не само в България, но и извън страната. Най-добре си почивам, когато съм на път, обяснява шеф-готвачът.
Материалът е на вестник "Труд"
Коментари (0)
Вашият коментар