10 храни за силен имунитет

Ние сме това, което ядем, гласи древната сентенция. И да, винаги е било ясно, че организмът е като двигател – мощността му зависи от това с какво гориво се подхранва. Но едва в последните години се обръща повече внимание на менюто като източник на здраве. Все повече се говори за “имунно хранене” особено през междинните сезони. Препоръчват се продукти, с които тялото става по-силно и устойчиво на вирусите. Ето малка част от тях, пише "24 часа".

Корен от

джинджифил

Преди стотици хиляди години моряците забелязали, че неразположението им от морска болест изчезва, когато ядат корен от джинджифил. Днес е известно, че той помага и при настинки, мигрена, стомашни болки, артрит, диабет, глисти и така нататък – все причина да се радваме, че Марко Поло е донесъл джинджифила в Европа през XIII век.
Изследване през 1993 г. доказало, че коренът има отхрачващо действие. Той помага за по-бързото прочистване на бронхите и дихателните пътища. Затова при простуда и вирусно заболяване се препоръчват инхалации с прясно сварен корен от джинджифил. Може да се консумира и суров като превантивно средство срещу настинка – настърган и смесен с мед и орехи.

Чесън

Едно време са го използвали дори при лечение на холера, тиф, чума. Всички лукови растения съдържат голямо количество сулфиди, които унищожават бактерии и гъбички. Именно на тях се дължи антимикробното действие на чесъна. Затова той присъства в повечето бабини рецепти за силен имунитет. По една скилидка всеки ден прави тялото не толкова уязвимо към инфекции. В това е убеден и певецът Благовест Аргиров. Той разчита на тази тактика от няколко сезона. Всяка сутрин през зимата взема на гладно една нарязана скилидка с чаша вода.

Една от най-популярните народни рецепти за имунитет, за борба с тежки заболявания, за детоксикация и т.н. съдържа 12 глави чесън, 15 лимона, 1 кг мед, 400 г орехови ядки и 400 г пшенични кълнове. Консумира се след три дни, като се съхранява в хладилник. Приема се по 1-2 с.л. половин час преди хранене.

Пилешка супа

Но задължително гореща. Според американско изследване карнозинът в пилешката супа я прави домашно лекарство срещу леки вируси и неразположения през студените месеци. Карнозинът е вещество, което използват атлетите, за да се представят по-добре на състезание. Според учените веществото повишава издръжливостта и мускулната сила, действа като мощен антиоксидант и подмладява клетките. Освен карнозин пилешката супа съдържа и много цинк, който укрепва организма, за да може да се пребори с вируса. Помага и след това – когато сме вече болни. Неслучайно, ако някой настине в американските филми, веднага му носят не каква да е супа, а пилешка. За да има максимален ефект, се консумира всеки ден и задължително гореща. Заради високата температура бактериите в горните дихателни пътища не могат да се разпространяват толкова бързо. Доказано е, че цинкът съкращава настинката с три дни.

Орехи

Старите хора казват, че три ореха на ден стигат, за да сме здрави и жизнени. Ядките са много калорични, затова не се препоръчва дневна доза, по-голяма от 30 г. Тя е напълно достатъчна, за да окажат благотворния ефект върху организма, с който са известни. Орехите са мощен антиоксидант, съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, намаляват риска от рак на гърдата и повишават потентността на мъжете, предпазват от сърдечносъдови заболявания и стрес. През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания провели изследване с две групи участници. Едната консумирала орехи, а другата – не. Експертите установили, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане и са по-спокойни в сравнение с тези от втората. Всичко това прави орехите една от най-укрепващите храни, които са известни на човечеството днес.

Чай от
черничеви листа

Една от най-модерните хранителни добавки. Вече се продават изсушени в някои биомагазини у нас и в повечето дрогерии. Най-богати на витамини, аминокиселини и други полезни вещества са тези от бяла черница. Използват се в китайската медицина от векове, а също и в Древна Гърция, но напоследък добиват популярност и у нас заради многобройните им лечебни качества. Помагат при хипертония, понижават холестерола, обогатяват кръвта, укрепват костите, бъбреците и черния дроб и засилват имунитета. За да приготвите чай от черничеви листа, берете ги млади, а после ги изсушете на сянка или във фурната на слаб огън - около 40 градуса. Хубавото е, че този чай не съдържа кофеин и танин и към него не се привиква.

Освен листата полезни са и самите плодове на черницата. Но още по-ефикасни са тези на бъза, касиса, аронията, боровинките. Катето Евро например всяка година си прави домашен сироп от бъз за имунитет.

Подправки

Една от най-популярните аюрведически рецепти (аюрведа – древно индийско учение за здравето и живота – б.а.) за силен имунитет, здрави кости и черен дроб е за така нареченото “златно мляко”. Прави се от около 2 ч.ч. краве мляко, соево или ядково, смесено с 1-2 ч.л. паста от куркума. Тя се приготвя с 1 ч.ч. вода, която се загрява за десетина минути на котлона с четвърт ч.ч. куркума.

В Индия, където тази рецепта е традиционна и хората пият много чайове с подправки, например прочутия гарам масала, настинките са по-рядко явление. Пак според аюрведа миксът от 6 части куркума на прах, 3 части кимион на прах, 3 части кориандър на прах, 6 части резене на прах, 1 част сушен джинджифил на прах, 1 част смлян черен пипер, 1/4 част смляна канела има подмладяващо и възстановяващо действие за организма. През студените месеци се препоръчват загряващите подправки като канела, куркума, карамфил, черен пипер. Помагат срещу хрема и болно гърло.

Семена от тиква и лен

Тиквените семки - задължително сурови, се препоръчват на бременни жени за силен имунитет. Те подсилват мембраната на клетките и устойчивостта на организма. Съдържат богат комплекс от витамини и минерали, които стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система. Според американските учени имуноукрепващото им действие се дължи на витамин B15, който се съдържа в тях. Лененото семе също е един от най-силните противовъзпалителни продукти. Отварата от него убива дори гъбичките и вирусите на хепатита. Като имуностимулатор действа кашата от смлени семена на прах с мед. Може да се добавят и джинджифил, подправки и т.н.

Сланина вместо рибено масло

Но не повече от 20 г на ден. Сланината съдържа незаменими мастни киселини, каротин, витамини А, D, E и други, които организмът усвоява по-лесно, отколкото при всички други видове растителни масла. Лекари казват, че тя е по-полезна дори от рибеното масло. Затова в последните години учени и диетолози се опитват да възвърнат изначалната слава на сланината, която дълго време е била най-набеденият продут в бита на народа ни. Всъщност приемана в разумни количества и слабо солена, сланината не увеличава, а регулира лошия холестерол, укрепва защитните сили, дава енергия, има антиканцерогенно действие и т.н.

Кълнове и поници

Едно от тайните лечебни средства на бащата на медицината - гръцкия лекар Хипократ, били кълновете. Те се използват широко и в тибетската медицина, защото при покълването съставът на зърната се променя и става по-лесноусвоим от организма - белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, мазнините - в мастни киселини. Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави. Изчислено е, че кълновете са с около 300 пъти по-полезни от непокълналите зърна и семена. Най-полезни за имунитета са тези от бобови семена и ленено семе.

Ако кълновете се оставят, порастват нежни зелени стръкчета - поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни за имунитета са тези от житните кълнове. За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място. Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце. Пониците се режат с ножица, когато достигнат височина от 5 до 10 см.

Ябълков оцет

Ефикасно средство за прочистване на организма, с мощно антибактериално действие. Две супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч.ч. вода с 1 с.л. мед, прави организма по-устойчив на вируси. Домашният еликсир успешно бори различни видове гъбички и микроби. Това прави ябълковия оцет един от най-добрите натурални антибиотици наред с чесъна. Той възстановява и киселинния баланс в организма, а това е важна предпоставка, за да не боледуваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене