Днес са Коледни заговезни или ден за прошка. От утре започва 40-дневният Рождественски пост, известен още и като Коледен.
Стара традиция е точно на Коледни заговезни да се заколи голяма кокошка или пуйка, която се приготвя със зеле, правят се още пълнени чушки с много мазнина, а след вечеря стопанката на къщата стрива дървена лъжица в пепел или пясък, за да може след това, всичко, което бърка с нея да бъде постно.
След 40 дни, когато става отговяването, за което хората се подготвят още от Никулден, 6 декември, мъжът в къщата хваща няколко кокошки, посипва ги със сол и ги почиства, за да могат да бъдат готови за 25-и декември, Коледа.
„По случай Коледни заговезни сложете на масата всичко, което можете да приготвите блажно, разбира се. Ползвайте за последно месни и млечни продукти. Довечера в полунощ започва Коледният пост, който ние трябва да уважим подобаващо, защото постите не са пости само тялом и духом, а по време на постите трябва да се пости с очите, ръцете, ушите, краката, устата. Затова всички ние трябва да направим този духовен коледен подвиг”, каза пред "Фокус" уредникът в църквата в Благоевград Аделина Стефанова.
Коментари (0)
Вашият коментар