Специалисти от лондонския Импириъл колидж са провели изследване за причините за повишената раздразнителност по коледните празници. Те не се коренят, както е прието да се смята, в някои от роднините или близките ни, а имат здравословен произход.
Най-вероятно това са ниските нива на кръвната захар, които опъват нервите и правят хората раздразнителни. Възможно е причината да е, че за мозъка са необходими "масивни количества глюкоза, за да работи добре", каза Джереми Никълсън от лондонския Импириъл колидж., цитиран от в. "Дейли мейл".
Това е показало и американско изследване, в което доброволците трябвало да забиват игли във вуду кукли на половинките си. Колкото по-ниска била кръвната им захар, толкова повече игли те забивали. Защо обаче кръвната захар прави хората агресивни, не е ясно.
Колко чувствителен е човек към нивата на кръвната захар, зависи от инидвидуалната физиология. Тенденцията към рязък спад на глюкозата обаче се определя и от храната и напитките. Рискът е особено голям при комбинацията на вино или бира с десерт или шоколад, защото освен ефекта на алкохола голямото съдържание на захар в лакомството кара тялото да произведе много от хормона инсулин, за да се справи с глюкозата в кръвта. Малко след това нивото на кръвната захар може да е срине и тогава човек става докачлив.
Коментари (0)
Вашият коментар