Учени: Мехурчетата в шампанското са ключ към нов вид електроцентрали

<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

Японски учени са изследвали механизма на образуване на мехурчетата в шампанското - узряването на Оствалд - и са доказали, че то се подчинява на теорията на Лифшиц - Сльозов. Откритието ще помогне за създаването на ново поколение електроцентрали, тъй като същият принцип се използва в работа на парните турбини за производство на енергия, съобщи "sciencedaily.com".

Узряването на Оствалд се наблюдава при процеса на отваряне на бутилка шампанско: след като тапата излети от шишето, налягането в него се променя и малките мехурчета от шампанското първоначално се разпадат на още по-малки, но след това започват да се притеглят от по-големите и в резултат се получават големи мехурчета.

Японските изследователи с помощта на най-мощния компютър в страната са моделирали този процес и са установили, че той се подчинява на теорията на Лифшиц - Сльозов. Преди се е смятало, че газовите мехурчета, които се образуват в течности, не се подчиняват на тази теория.

Физиците твърдят, че парните турбини, които генерират енергия, в работата си също използват принципа на узряването на Оствалд. Изучаването на механизмите на този процес може да помогне в създаването на по-ефективни електроцентрали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Внимавайте какви снимки качвате в интернет. Издават много за вас
Ретроградни планети 2025 година
Най-големият подарък, който родителят може да даде на детето си
Жената котка: Никога не съм си правила пластични операции
Боровинките забавят стареенето и предпазват от рак на дебелото черво

Напишете дума/думи за търсене