Юлияна Дончева готви само по 30 мин

Мила Попова, "24 часа"

Докато Юлияна Дончева била бременна с втория си син - 6-месечния Станислав, върлували всякакви вируси. Тя обаче успяла да се предпази. Както всяка бременна жена, не пиела никакви лекарства, но при първи симптоми прилагала бабини рецепти за самолечение. Изчела цялата достъпна в интернет литература по въпроса и оттогава прилага при настинка изпитани илачи от народната медицина. “Най-важното е да се реагира веднага. Затова при най-малкото дращене на гърлото или при най-леката хрема аз вземам драконовски мерки. Явно вече са попаднали вирусите в лигавицата и трябва да бъдат унищожени”, обяснява Юлияна.

Ако усети, че настива, тя започва да пие чай от липа или лайка с мед. Прави инхалации с липа и сода за хляб заради дезинфектиращото ѝ действие. Краката кисне във вода с морска сол, а после намазва петите със свинска мас и обува вълнени чорапи. “В случай че изпусна контрола, вирусът слезе надолу и започна да кашлям, няколко дни си правя компреси с мед на гърдите за през нощта. Трябва да намерите една стара фланелка, за да не се разтече по цялото легло, и да го намажете върху няколко пласта хартия. Помага много”, казва журналистката. “Препоръчвам и гореща вана с морска сол. После веднага те втриса, изпотяваш се, но след няколко часа вече се усеща подобрението. Това са трикове за първите 24 ч. Ако не помогне, трябва да се отиде на лекар”, допълва още тя.

Освен литература за домашно самолечение Дончева чете много и за здравословното готвене и хранене. Предпочита да не обработва продуктите дълго, за да запазят полезните си вещества. Затова всички ястия, които сервира вкъщи, стават за 20-30 мин. Специално се интересува от такива рецепти, а и често готви по усет и експериментира. Дебелите книги отваря само ако чака гости и иска да приготви нещо традиционно, което би допаднало на всички.

Пак с много четене тя научила, че при обработка с температура над 200 градуса някои мазнини променят структурата си и стават канцерогенни. Затова добавя масло накрая, когато ястието е почти готово. “Мазнините са в основата на здравословното хранене. Те са необходими. А много хора се страхуват да ги използват. Оказва се, че те се усвояват много добре от организма, важен е начинът на обработка. Затова избягвам да готвя продуктите продължително време с мазнина”, обяснява Дончева.

Домашни “лекарства” присъстват в цялото ѝ меню. Сутрин си прави плодово смути, а след това хапва малко кисело мляко с плодове годжи бери и стрито ленено семе. Задължително яде и по една лъжичка пчелен мед със смлян пресен корен от джинджифил за силен имунитет. На малкия Станислав не дава, защото от педиатъра научила, че е добре децата сами да развият имунитета си без външно въздействие с имуностимулатори. Особено докато навършат една годинка. Сега Станислав е на пюрета. Батко му Йоан-Дако, който миналата година завърши гимназия, най обича, когато майка му направи баница, леща и палачинки. “Моите са по-различни, защото ги правя с пълнозърнесто брашно. Но ги харесват”, казва Дончева.

Тя не е вегетарианка, но ограничава и месото. Ако все пак ѝ се дояде, включва го само в менюто за вечеря. Обядът ѝ винаги е постен – супа или салата със сирене или риба.

Майстор на салатите вкъщи е половинката ѝ – ММА боецът Станислав Недков-Стъки. Всяка неделя той меси и полезен хляб. Не с бяло брашно, а с лимец и всякакви семена. Става твърд, но е здравословен и не съдържа никакви набухватели и подобрители. “Той готви само това. Но е добре всеки да прави нещата, в които е силен и които му доставят удоволствие”, казва Юлияна Дончева.

РЕЦЕПТАТА НА ЖУРНАЛИСТКАТА

Капама

ПРОДУКТИ

5-6 моркова, 4-5 свински пържоли, кисело зеле, червен пипер, черен пипер, сол на вкус, чубрица, 1-2 телешки пържоли, пилешко месо - гърди или бутчета - според вкуса на гостите, масло - в случай че по месата няма мазнина, армея или подсолена вода за заливане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Вземаме един глинен съд с капак и на дъното подреждаме нарязаните моркови.

Овкусяваме свинските пържоли със сол, черен пипер и други подправки по желание. Аз слагам целина и малко чубрица. Подреждаме пържолите върху морковите.

Слагаме пласт нарязано кисело зеле върху тях, като го подправяме с червен пипер. Върху него разстиламе телешките пържоли, пак овкусени със сол и черен пипер. Следва нов пласт зеле и накрая - пилешкото. Подправяме го според вкуса ни.

Печем ястието под капак около 2-2,30 ч на среден огън. Маслото добавяме най-накрая и само в случай, че месата са по-постни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ефикасен домашен сироп при кашлица
В България най-младата баба е на 28 години, а най-младата майка – на 11
Защо Виктория Бекъм и Меган Маркъл вече не си говорят
Селена Гомес за Бени Бланко: Виждам бъдеще в тази връзка
3 зодии, които ще имат голям успех до края на годината

Напишете дума/думи за търсене