Отлежали и опушени коктейли са хит тази година

Модерните коктейли стоят в дъбови бъчви по 2-3 седмици.

“Манхатън” с аромат на мащерка или “Мохито” с опушен дъх на липа. Такива напитки ще са сред най-модерните тази година. Новият метод на опушване на коктейли с билки и подправки се превръща в хит и трансформира класическите рецепти в екзотични, като им придава нотки на специфични аромати.

“Готови коктейли по стари рецепти се опушват с машинка или ръчно с горелки. Например обгаря се малко мащерка и тя започва да пуши. Този пушек, който носи аромата, се “улавя” в съд, в който после се налива коктейлът. Така ароматът преминава в него”, обяснява Васил Колев, няколкократен национален шампион по барманство.

Новият метод вдъхва втори живот на класическите напитки. Модерни стават забравените стари коктейли, но “опушени” с различни билки и чайове.

Същото важи и за отлежалите коктейли, които се превръщат в хит в баровете по цял свят. Приготвят се пак по класически рецепти. Но това, което ги прави уникални, е, че не се сервират веднага, а се сипват в дъбови бъчви и се оставят да престоят там 2-3 седмици.

И все пак промени се очертават и в самите рецепти. Уискито, което отдавна измести водката в световен мащаб, сега е на път да отстъпи мястото си на брендито. Захарта в напитките намалява за сметка на горчивия или кисел вкус, леката газировка е на почит, а новите коктейли ухаят не на ванилия или плодове, а на чайове.

Брендито е новият бърбън

Калвадос и епълджак (френски ябълкови брендита), както и френският армагнак и пиското, което пият в Чили и Перу (брендита от ферментирал гроздов сок) - тези напитки изместват с пълна газ водката, дори уискито в коктейлите. Брендито е новият бърбън, казват бармани от големи заведения в Западна Европа. Ще се комбинира с пенливо вино и цитрусов сок. Водката присъства само в някои класически рецепти.

 Горчивото измества сладкото

“На световно ниво се забелязва тенденция към по-аперитивните, по-горчиви коктейли”, казва Васил Колев. Битерите се използват все повече и бармани предвиждат да са все по-търсени това лято. На мода е дори домашното им производство. Кампарито и други горчиви ликьори от грейпфрут, горчив портокал и различни билки изместват сладките плодови, шоколадови и карамелени ликьори. Захарта в коктейлите намалява за сметка на полезните горчиви билки.

 Екстракти от чай влизат в напитките

И като стана дума за билки, зеленият , черният чай и липата намират все по-широко приложение в баровете. Всичко започна от така популярното “Мохито” с липа (“Липито”) или зелен чай вместо с мента, които обаче вече са демоде. Сега комбинацията на концентрирана липова запарка с бял ром и цитрусов фреш ще е по-актуална и търсена. Като специалист по импровизациите Васил Колев препоръчва комбинацията от бял ром, екстракт от липа (силно концентрирана запарка), сироп от червен портокал, фреш лимон, ликьор от личи и резен краставица в чашата за допълнителна свежест.

 Възходът на мексиканския мескал

Мескалът е вид мексиканска алкохолна напитка, която се прави от листата на растението агаве. И макар че го има от дълги години и не е нещо ново, тази година барманите очакват да видят истинския му възход.

Все по-често ще го срещаме в менюто за коктейли, особено в комбинация с ягодови или ментови аромати.

 Пенливите вина в комбинация с джин и ликьори

Леката газировка и финият резлив вкус подсилват вкуса и аромата на всяко питие. Затова шампанското и шерито си остават класически придружители на всякакви видове алкохол. Според специалисти отвъд океана тази година френските марки шампанско ще са особено актуални в комбинация с джин и билкови аромати - например от лавандула и джинджифил.

Испанското пенливо вино кава също ще е хит, особено през лятото. Смесено с текила и черешов ликьор, то има сериозен шанс да се превърне в напитката на лято 2015.

България ще е домакин на световното по барманство

В петък бармани от цял свят отпразнуваха Световния ден на бармана. Стотици от тях от десетки държави в момента се подготвят за поредното 64-о световно първенство. Тази година домакин на състезанието ще е България. Това съобщи още миналата пролет Пенчо Пенчев, президент на барманската асоциация, собственик на заведението, предлагащо най-много коктейли в света (с няколко пъти подобряван рекорд в книгата на рекордите “Гинес”).

Специално за състезанието се очаква да пристигнат 700 бармани от цял свят, за да премерят сили в столичен хотел. То ще се проведе от 11 до 15 октомври, като финалът на първенството е на 14-и.

България традиционно е в челната тройка на световните първенства по барманство. На 59-ото първенство през 2010 г. Васил Колев е трети, на 60-ото става световен шампион в класически стил, категория “Коктейл с шампанско”, а на 61-ото в Пекин преди 3 г. - световен шампион в класически стил, категория “Лонг дринк”.

 
На мода вече са напитките с чай или опушените с билки.
На мода вече са напитките с чай или опушените с билки.
 
Няколкократният български шампион по барманство Васил Колев
Няколкократният български шампион по барманство Васил Колев
 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Предприемачът Джъстин Сун, купил творбата „Комик“ за 6,2 млн. долара, изяде банана
Направи си сам домашен кетчуп и майонеза (+рецепти)
Мария Илиева пее неиздавани песни в НДК
Шер: Тина Търнър поиска помощта ми, за да напусне насилника Айк
Внимавайте какви снимки качвате в интернет. Издават много за вас

Напишете дума/думи за търсене