Мила Попова, "24 часа"
Българската шампионка по борба Станка Златева трябва да тежи точно 75 кг. Такава е категорията ѝ. За килограм повече или по-малко и дума не може да става. Не бива да качва или сваля дори 200 г преди турнир. Тегли се почти всеки ден. Затова не се отклонява много от менюто, което следва от години - много салати, сурови ядки, мед, месо и от време на време друга готвена храна.
Златева е в залата за тренировки всеки ден. Почива само в неделя, и то ако няма предстоящо състезание. Спортува на гладен стомах, защото не обича да закусва. Пие само кафе или чай и тръгва. На обяд хапва нещо леко – супа или салата, а вечер си позволява месо, риба или нещо готвено.
Когато усети, че започва да качва, спира тестените изделия и готвените манджи особено ако я чака тренировъчен лагер или състезание. “Трябва да си влезеш в категорията. Няма нагоре-надолу – досега беше 72 кг, сега е 75 кг. Точно 75”, обяснява Златева.
Куфарът на шампионката е винаги стегнат. Тя пътува непрекъснато. Скоро била един месец в Швеция, а сега се върна от Азербайджан. Предстоят ѝ няколко лагера из България. “В общи линии може да се каже, че почти винаги съм нанякъде. Само през декември съм си тук. Празниците са за почивка”, казва Станка Златева.
Винаги преди да тръгне, вади тигана и отваря хладилника, за да “изчисти” останалите продукти, защото обикновено отсъства поне по 20 дни. “Почвам и слагам от едното, слагам от другото и горе-долу си преценявам от кое колко може да поеме. Не съм човек, който ще седне да готви по специална рецепта. Влече ме, но пътувам много и...”, казва тя. Затова повечето ѝ рецепти са напълно авторски и са от типа от нищо нещо.
През останалото време от годината не ѝ се налага да готви често - по лагерите храната е осигурена. Където и да са по целия свят, от екипа се стараят да приготвят храна по вкуса на европейците. Наскоро в Азербайджан опитала интересна рецепта, която приготвила майката на една от състезателките - риба яхния с домати, сливи и специфични подправки. “Много ми се стори интересно, хареса ми. Но аз като цяло всичко харесвам. Затова си нямам любима кухня, обичам всички. Обичам да си хапвам”, казва Станка Златева. Затова харесва и суши. Но разбрала, че е алергична. Въпреки това упорствала – макар че се подула след първия опит, пробвала още два пъти, за да се убеди, че реакцията е действително към сушито, а не е предизвикана от друго, което е яла през деня. Оказало се, че има непоносимост към водораслите нори, поне тя така смята, защото риба по принцип яде.
Когато си е вкъщи, тя сама приготвя вечерята си. Гледа да прави аламинути, за да не хаби много време. Например мариновани свински пържоли на грил тиган или скара. Кисне ги в бяло вино, малко лимонов сок и подправки за малко, за да станат крехки. Без салата не сяда на масата - обича всички зелени - маруля, рукола, спанак.
Ако случайно нещо не ѝ е ясно, звъни на майка си. “Прихващала съм и от много други хора. Питам: “Абе това, дето го ядох у вас, как става”, и така”, казва Станка. Например от съпругата на личния си треньор Симеон Щерев – Мария, научила рецептата за капама. (Виж рецептата в карето долу – б.а.) Но не я прави по Коледа, а когато посреща гости. Защото по празниците винаги е при майка си, която изцяло поема грижата за трапезата.
По принцип състезателката има силен имунитет заради активния спортен режим, но и на нея ѝ се случва да се разболее. Едно време при настинка майка ѝ я разтривала с ракия и аспирин. Сега за кашлица, защото я кара тежко, веднага си прави смес от равни количества зехтин и лимон и малко ракия. Пие се на малки глътки няколко пъти през деня. “То на тия домашните рецепти всеки сам си преценява по колко да взема”, казва Златева. Ако случайно се разболее на турнир, взема антибиотик, защото трябва и бързо да оздравее.
В момента Станка Златева е вече част от “Черноморец-св. борба”, Бургас, където премина от “Левски”. Сега няма турнири. Надява се, да се класира на европейската олимпиада, която се провежда за първи път през юни тази година в Сочи. От догодина започват квотите за ХХХI летни олимпийски игри в Рио де Жанейро през август 2016 г.
РЕЦЕПТАТА НА СПОРТИСТКАТА
ПРОДУКТИ
1-2 кисели зелки, 3 вида месо - телешко, свинско и пилешко, червен и черен пипер, люта чушка - по желание, малко мазнина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме киселото зеле, като оставяме няколко листа за отгоре.
Разстиламе пласт зеле на дъното на намазнения гювеч и редим отгоре пласт от единия вид месо.
Редуваме зеле и месо, а отгоре слагаме ред сарми. Може да добавим и домашен суров суджук или тънка наденичка. Между пластовете ръсим с подправки.
Завиваме капамата със зелеви листа, захлупваме гювеча с капак и печем на слаб огън за няколко часа.
Коментари (0)
Вашият коментар