Мащабно изследване с участието на 47 000 мъже и жени показало, че белият хляб, макароните и изделията от брашно повишават риска от сърдечно-съдови заболявания при жените повече от два пъти. Интересното е, че при мъжете няма такава опасност.
Причината е, че тези храни имат висок гликемически индекс - тоест, бързо се усвояват от организма и повишават нивото на глюкоза в кръвта.
В хода на проучването е доказана още една вреда от белия хляб - той увеличава риска от възникване на проблеми със зрението. Отдавна е известно също, че любителите на изделията от бяло брашно страдат от лоши зъби. А американският учен Херберт Шелтън, разработил метод за разделно хранене, смята, че децата до 2 години изобщо не бива да ядат бял хляб.
Коментари (0)
Вашият коментар