Иска децата да разберат от какво се прави любимият им шоколад. Пише книга и прави документален филм по темата
Всички деца обичат да ядат шоколад, но не знаят от какво се прави той. Аз искам да им покажа. Така Кофе Бабоне - симпатичният ганаец, който от години живее в страната ни, обяснява решението си да отглежда какаови дръвчета в дома си в София. Той самият от дете знае всички тънкости по гледането им, защото семейството му притежава огромна плантация от 50000-60 000 декара в дома си в Африка.
Затова преди месец се обажда на майка си в Гана и ѝ разказва идеята да гледа какао в София, а след време да го дари на Ботаническата градина, така че да може колкото се може повече деца, а и техните родители и учители да видят от какво всъщност се прави толкова любимият шоколад.
“Имаше човек, който идваше тук, и майка ми изпрати по него 3 броя какаови дръвчета. В София температурата стана като в Африка - 40 градуса. А и аз знам как трябва да се отглеждат - първо ги посадих в по-малка саксия, а после ги преместих в по-голям сандък. Поливат се два пъти на ден - сутрин и вечер. За да стане хубаво, трябва да му е мокро. То може да издържи максимум седмица, без да бъде поливано”, обяснява вещо Кофе. И допълва: “Към почвата слагам и тор, задължително е да има и пясък. Обадих се на баща ми да го питам с какво да ги пръскам, за да не ги убият вредители. И за по-малко от месец от трите дръвчета, които получава от семейството си, в дома си в София вече отглежда цели 100.
Кофе познава добре и цвета на растението, както и колко време е необходимо да мине, за да порастне плод на него. Така сега очаква реколта след 3-4 години.
Идеята да отглежда екзотичното растение в страната ни идва след работата по документалния му филм “Какао”. В него той иска да покаже историята на продукта, а и на суровината, от която се прави. “Деца обича шоколад, обича да пие какао, но не знае нищо за него, аз ще им разкаже откъде идва, как расте. Гана на трето място в света по износ на какао, но не винаги е имало. Донася го от Южна Америка един ганаец - Тете Куаши. Той изял зърна на какао и избягал в САЩ, а оттам се прибрал бързо в Гана. Изакал семена в тоалетна и ги посадил. Започнало да расте какао. После го развъдил”, разказва Бабоне.
За да има автентични кадри от отглеждането на какаото, заминава за Гана - пътува 12 часа от столицата Акра до семейната плантация, която е на границата с Кот д'Ивоар. Там снима как се бере какаото, как се суши на слънце, как се стрива. “Ще има и книга “Какао”, която ще е за училищата, обещава ганаецът.
Самият Кофе има двама синове - големият Соломон е на 14 г. и живее с майка си в Лондон. Отдавна той тренира различни спортове, а наскоро става и шампион по шорттрек. Въпреки че родителите му са разделени, той прекарва всяка ваканция при баща си в София. “Показал съм му какаото, той много се радва”, казва Кофе. Малкият Давид, който е от втората му жена Мая, сега е на 4 г. Детето е наследило артистичния талант на баща си - обича да пее, да танцува. И като баща си много обича да приказва.
В семейството на Кофе се говори на един език - български. “И малко на ганайски - те ще го научат, няма проблем”, обяснява той.
Давид също вече знае всичко за какаото. Момчето ходи на детска градина и Кофе се надява, че разказва и на своите приятели какво отглеждат вкъщи. “Обяснявам му на детето. Той също има какаова плантация, защото щом е моя, значи е и негова”, разказва Бабоне.
Той пристига в страната ни преди 24 г. и всъщност се казва Пол Аджекум Премпех. Кофе е племенното му име. След случайна среща с Влади Въргала попада в шоуто му “Шаш”. Преди това работи като шофьор, бил е собственик на магазин за спортни стоки в Пловдив, а сега се занимава с менажиране на футболисти от Африка. Не е забравил и артистичната си кариера. Съвсем наскоро в радио ефира тръгна новата му песен, която е посветена на майчината любов.
Коментари (0)
Вашият коментар