Влажното време през май събуди гъбите от зимния им сън.
Дъждовете са истинска манна небесна за берачите и по всичко личи, че реколтата тази година ще е от силните. Най-масовата гъба челядинката на практика е навсякъде. Тя расте по пасища, ливади и горски поляни във всички райони на страната. Благоприятното време доведе до истински бум на тази гъба и берачите събират огромни количества от нея. Среща се дори и по полянките на столичните квартали, но е силно препоръчително да не се берат от подобни места. Челядинката трудно може да се сбърка, въпреки че има известни прилики с някои отровни видове. Както всяка гъба тя трябва да се бере с повишено внимание и заради друг проблем. В последните години има немалко натравяния с ядливи гъби, които обаче са поели отровни химикали в себе си. Като например отрови за вълци или други животни. Челядинката е изключително вкусна гъба и е особено подходяща за различни видове супи. Вкусна е и на тиган с масълце и е перфектна добавка към ястия с месо. Преди готвене задължително трябва да се отстрани тънкото пънче, тъй като то не се яде. По-мързеливите могат да я намерят и по пазарите. Цената на челядинките варира около 12 лева за килограм.
През последните две седмици започнаха да изникват и други видове гъби. Вече се срещат печурки, тук-таме манатарки и редките, но много вкусни булки. Гъбарите в Пернишко пък вече се хвалят с масловки и пачи крак.
Челядинките пощуряха
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Коментари (0)
Вашият коментар