Какво лекува копривата?

Копривата е едно от най-полезните растения с които природата ни е дарила. Тя е богата на витамини, минерали и дъбилни вещества с важно значение за кръвоносната система. От нея се приготвят вкусни и здравословни ястия.

Копривата е източник на бета-каротин, витамини А, С и Е, желязо, калций, фосфати и минерали, протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

За да разполагате с нея през цялата година може да я изсушите, замразите и дори консервирате. Не бива да сушите копривата на слънце, защото ще загуби много голяма част от своите полезни вещества. Поставяйте я на сенчесто място, а изсъхналите листа съхранявайте в добре проветрени, тъмни и сухи помещения. По този начин копривата може да се съхранява до 2 години. Най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, защото сушената губи голяма част от веществата си. Ако пък искате да я консервирате, е необходима стерилизация. Напълнете бурканите с почистените листа коприва, които трябва да са плътно наредени, за да не се появи излишен сок.

Кулинарно приложение на коприва

Копривата е вкусна и полезна храна. Кулинарната й обработка е разностранна, но е важно да се отбележи, че колкото по-малка е тя, толкова по-голямо количество от полезните вещества на копривата ще попаднат в нашия организъм.

Обикновено сме свикнали да включваме коприва в менюто си през пролетта. Любими на мнозина са супа от коприва, яхния от коприва или салата.

Лечебни свойства

Чаят от коприва е световно признат с целебните си свойства. Тя е известна със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Коприва се препоръчва като мощно средство за предпазване...

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Сънищата предсказват, ако ги чуем
От българския мъж по-жестоки са гърци, испанци и италианци
Ева Лонгория разкри тайната на щастливия брак
Ед Шийрън се извини на мениджъра на Манчестър
Бързи канелени кифлички (без втасване)

Напишете дума/думи за търсене