Отровата, наречена червило

Така любимият на всички жени продукт, който придава изкусителен вид на устните, се оказва пълен с вредни съставки. Най-опасното е, че ние несъзнателно ги поглъщаме, докато облизваме устни, ядем или пием.

Една от най-опасните съставки са фталатите. Според най-новите изследвания те може да окажат вредно въздействие върху структурата на ДНК, да доведат до безплодие, както и да увредят плода при бременност.

Вредни са и парабените, които се изписват и като E214, E216, E218. Те са консерванти и имат антибактериално действие, но крият рискове за здравето. Смята се, че провокират хормонален дисбаланс, алергии и проблеми с метаболизма. Според най-новите теории са канцерогенни.

Наситеният цвят понякога се постига с опасни съставки като например тартразин – Е102, за който се смята, че може да предизвика парене, изпръхване на устните, дори пристъпи на астма и уртикария.
Рисков е и Е104 – хинолиново жълто. Използва се в по-бледи нюанси червила. Причинява кожни проблеми и е забранен за употреба в Австралия, САЩ и Норвегия.

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Сънищата предсказват, ако ги чуем
От българския мъж по-жестоки са гърци, испанци и италианци
Ева Лонгория разкри тайната на щастливия брак
Ед Шийрън се извини на мениджъра на Манчестър
Бързи канелени кифлички (без втасване)

Напишете дума/думи за търсене