Съществува мнение, че през лятото и есента, когато сезонните плодове и зеленчуци са най-достъпни, настъпва пикът на хранителните алергии. Мащабът на разпространение на това заболяване обаче е силно преувеличен. Всъщност от истинска хранителна алергия страдат по-малко от 1,5% от хората. При останалите, според специалистите, се наблюдава само хранителна непоносимост.
Непоносимостта към някои продукти е обусловена от наличието на патологии на стомашно-чревния трат – панкреатит, дисбактериоза на стомаха, холецистит (възпаление на жлъчния мехур), глисти.
Истинската хранителна алергия често се развива при хора, страдащи от сенна харема – алергия от полени. Тези пациенти може да имат алергия към някои сортове ябълки, праскови, кореноплодни (целина, моркови, картофи), череши, черници, ядки (най-често – лешници). Хората с алергии към плевели и треви може да реагират на слънчогледови семки, халва, някои сортове мед.
Коментари (0)
Вашият коментар