Искате ли да се насладите на истинско фондю, приготвено в съответствие с най-добрите алпийски традиции или да хапнете Пица с крем от бял трюфел и настърган черен трюфел. Няма нужда да ходите до Швейцария или Италия. В Банско може да опитате най-добрата европейска кухня. В изисканата обстановка на ресторант Леонардо и ресторант Фондю може да осъществите истинско кулинарно пътешествие, което ще бъде бонус към уникалните природни пейзажи, чистия въздух, ски пистите и туристическите пътеки.
Уютно късче от Италия в полите на Пирин
В един от най-хубавите български планински курорти има малко уютно късче от Италия, където приготвят автентична средиземноморска кухня. Менюто може да задоволи и най-претенциозните гости, а всичко в него се приготвя с оригинални продукти и подправки.
Тук може да поръчате традиционна паста, но във вариант, който никога не сте опитвали. Сред интересните предложения са:
- Черно пене с риба тон
- Папарделе с трюфел и манатарки
- Лингуини със скариди, сушени домати и рукола
- Талиатели с омар.
Струва си да се възползвате и от възможността да пробвате Талиатели Талиата ди Витело с телешко филе Black Angus, гъби пачи крак и магданоз в сметанов сос.
Уникално вкусна и с ароматен полъх от Италия е приготвяната на място Пица със сирене Горгонзола, смокини и прошуто крудо. По-традиционно настроените гости също няма да останат разочаровани. Те могат да си вземат пица Маргарита или Пипероне, като и двете са с домашно направен доматен сос. Изумителна композиция от вкусове пък е пица Четири сирена – с Горгонзола, Азиаго, Моцарела, Пармезан и сметана.
И да не останете с впечатление, че ресторантът предлага само класиките паста и пица, може да опитате нещо по-различно. Добър избор са Филе от елен, Био пилешко филе Качаторе с хрупкава полента или Топъл гъши дроб с малинов кулис и пюре от круши.
Ние се втурнахме направо към основните ястия, но не трябва да се пропускат и атрактивно звучащите предястия като например:
- Хрупкава полента с емулсия от трюфел
- Поширано яйце и еспума от пармезан. Наименованието е малко дълго, но още докато го четете започвате да усещате вкусните думи направо върху езика си.
- Ако искате нещо с по-кратко име, може да се спрете на Пармиджано и няма да съжалявате. Това традиционно италианско блюдо представлява запечен патладжан с доматен сос, Моцарела, Пармезан и домашно босилково песто.
Ако не може да се спрете на едно определено предястие, направо си вземете Плато италиански колбаси и фокача с розмарин. То съдържа Вентричина, Фелино, Копа, Брезаола и Спианата Романа. Няма как да не пробвате и още един от гастрономическите шедьоври на Италия. Ако си вземете Микс от италиански сирена и домашно малиново кули, ще ви сервират комбинация от синьо сирене, Ементал, Азиаго, пушена Скаморца и Пекорино.
А за десерт от менюто на италианския ресторант в полите на Пирин, препоръчваме Панакота от бял шоколад и лайм със спондж от мента и шамфъстък и малинов мармалад или Милфьой с маскарпоне мус и червени плодове.
Истинска алпийска кухня в… Банско
И тъй като сте на планина, в Банско може да се насладите и на истинска алпийска кухня. Тя се предлага в елегантен ресторант, чийто интериор е вдъхновен от Алпите, а рецептите идват основно от Швейцария.
- Класическо фондю
Вече е ясно, че акцентът ще е върху прочутото фондю. Класическото Фондю със сирене се приготвя от оригиналните алпийски сирена Вашрен и Грюер. Сервира се с кубчета хляб, варени картофи, туршия и мариновани лукчета. Консумира се като късчетата хляб се потапят в разтопеното сирене, използвайки специални вилици с дълги дръжки.
Швейцарската кулинарна гордост традиционно се приготвя направо на масата пред гостите, а над всяка маса има абсорбатор, който изтегля всички миризми. Предлагат се и разновидности на фондю с месо и риба. Дори в раздела за десерти в менюто ще откриете фондю – с бял, млечен или черен шоколад. По-нетрадиционна е рецептата за Фондю с бял шоколад, карамел и сол.
- Раклет
И като сме на алпийска вълна трябва задължително да споменем друго традиционното швейцарско блюдо – Раклет. Това е просто за приготвяне и изумително вкусно ястие, което представлява полуразтопено швейцарско сирене, намазано върху варен картоф или хляб.
- Месо по алпийски на гореща плоча
Внимание в менюто привлича и месото по алпийски на гореща плоча. Изборът е между Телешко бон филе Блек Ангъс, Свинско бонфиле, Био пилешко филе DUC, Еленско бонфиле и Домашни телешки наденички Блек Ангъс.
Ако сте на почивка в Банско, не пропускайте да отделите време за дегустация на едни от най-добрите образци на европейската кухня в заведения с елегантен интериор и отлично обслужване.