Канадката се мести в България преди 12 г. със съпруга си Кирил Петков, защото мечтата му е да помага на България
Всяко дете заслужава торта за рождения си ден. По това мото се води канадката Линда Петкова, която от години живее в България. Тя намира решение за малчуганите, които по някаква здравословна причина - алергия към глутен или диабет, не могат да хапнат от тортата си, след като са духнали свещичките. Нейните десерти са здравословни и все пак изключително вкусни. Именно с тях успя да спечели златна престилка в предаването на Би Ти Ви “Мастършеф”. При това ѝ я връчи не кой да е, а шеф Силвена Роу, която е световнопризнат майстор на здравословната и вкусна храна. Като такъв нейното фино небце не може да бъде заблудено.
Всъщност самата Петкова от раждането си има алергия към глутен. Въпреки това сладкишите не отсъствали от детството ѝ благодарение на майка ѝ.
“Тя също не
може да яде
глутен вече
от 30 години”,
разказва канадката. Като дете често се навъртала около нея в кухнята и почти всичко, което знае днес в тази сфера, е благодарение на майка ѝ. “Тя прави смес за безглутеново тесто от много време”, разказва Петкова. За нея използва ориз, картофено нишесте и други продукти.
Канадката в момента пък има основно две смеси. Едната е за торти. В нея добавя ориз, тапиока, картофено нишесте, елда и др. Втората е подобна, но в нея няма набухватели.
Готвенето на безглутенови десерти започва като хоби, но преди 3-4 години се превръща в малък бизнес. “Има доста хора, които не могат да ядат глутен, животински продукти или захар”, разказва канадката. Заради това започнала да приема първите си поръчки. Най-много има именно за торти за рождени дни.
Петкова приготвя здравословни десерти и за семейството си, защото се налага. Тя има три дъщери, които като нея имат непоносимост към глутена. “Предава се по линия на майка ми”, казва кулинарката.
Наскоро Петкова разбрала, че
втората ѝ дъщеря
Ема страда от
диабет
Затова за нея обикновено прави чийзкейк без глутен и без захар или торта “Гараш”. Именно с нея спечели и златната престилка от шеф Силвена Роу. “В “Гараш” има повече протеини, отколкото в нормалните торти с блатове и заливка”, обяснява Петкова.
В момента трите ѝ прекрасни момичета най-много обичат да хапват чийзкейк. Блата му приготвя от бадеми и масло. Разбира се, не отсъстват свежи сезонни плодове. Той се продава в сладкарницата на Петкова. Носи името на дъщеря ѝ - “Чийзкейкът на Ема”. “Тя е много горда, че в брошурката пише нейното име”, казва с усмивка сладкарката.
Признава, че за момичетата в началото било трудно да свикнат, че не бива да хапват глутен. “В момента има много такива продукти като паста или хляб. Не е голям проблем”, казва Петкова. За момичетата си често импровизира в кухнята и вече отдавна са свикнали с този начин на хранене. “Когато излизат с други деца, понякога хапват пица, тогава е малко по-сложно”, разказва сладкарката.
Макар че знае толкова много за кулинарията, е завършила икономика. Именно
като студентка се
запознава със
съпруга си
Кирил Петков
Миналата година той бе удостоен с голямата награда в кампанията на в. “24 часа” “Достойните българи” за това, че дари 500 хил. лв. за откриването на Център за приложни изследвания и иновации в Софийския университет. Преди дни харвардския възпитаник Кирил Петков публикува т. нар. “Работещ план” за справяне с епидемията.
Малко след като двамата завършили, на бял свят се появила първата им дъщеря - Ванеса. Семейството се преместило в Брюксел, където работил Петков. По това време половинката му била майка на пълен работен ден.
Двамата се местят в България преди 12 години. Тогава Петкова работи в различни фирми и неправителствени организации. А се установяват тук, защото съпругът ѝ винаги е мечтал да помага на България. “Успешният бизнес е много важен за икономиката в една страна”, категорична е тя.
Менюто в семейството им е здравословно не само заради отсъствието на глутен. В него често присъстват както свежи салати, така и паста или месо. Петкова освен това си има три сръчни помощнички в кухнята. “Те много харесват да правят мъфини с мен или курабийки. Има сурови бонбони, които могат сами да приготвят”, разказва Петкова.
В “Мастършеф” попада благодарение на своя добра приятелка. Тя я подтикнала да кандидатства, преди това не знаела за предаването. “Гледах няколко епизода от предишните сезони, за да се подготвя. Беше много забавно и интересно”, казва Петкова. Много се изненадала, когато Силвена Роу ѝ дала златната престилка. Преди да влезе при тримата професионални готвачи, я питали как ще се почувства, ако получи златна престилка. “Какво е това?”, попитала сладкарката. Така разбрала за нея малко преди да я заслужи.
Коментари (0)
Вашият коментар