Създадени на борда на МКС пробиотици повишават устойчивостта на организма към радиация

СНИМКА: Pixabay

Пробиотици, получени при експеримент на борда на Международната космическа станция (МКС), могат да повишат радиорезистентността на човешкия организъм, съобщи ТАСС.

Статия на Федералната медико-биологична агенция на Русия по темата публикувана в списанието на Центъра за подготовка на космонавти.

В нея се посочва, че на осмия ден от полета на космонавтите се променя състава на ендомикрофлората заради повишения радиационен фон и други фактори на космическия полет. Сред тези промени е активизиране на патогенните съставки на микрофлората на първо място в стомашно-чревния тракт. За да намалее влиянието им, са нужни пробиотици, предава БТА. 

"Сред продуктите на метаболизма, образуващи се в резултат на култивирането на лактобацилите в условията на микрогравитация, присъстват вещества, които могат да бъдат отнесени към тези, повишаващи радиорезистентността на организма - млечна киселина и янтарна сол", отбелязват специалистите.

Резултатите от изследванията на борда на МКС сочат, че млечно-киселите продукти "ПробиоСпейс" имат висок пробиотичен потенциал, включително устойчивост на антибиотици. "Факторите на космическия полет не влияят на пробиотичните свойства на получените на борда на МКС млечно-кисели продукти", подчертават учените.

Освен това антиоксидантният им потенциал е няколко пъти по-голям от този на образците, получени на земята. Според специалистите това може да се дължи на появата на допълнителни вещества заради повишения радиационен фон на станцията.

От института стигат до извода, че е целесъобразно продуктът "ПробиоСпейс" да бъде препоръчван "в качеството на профилактично средство при изпълнение на дълги космически експедиции, включително и при полети в далечния космос".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене