Реджеп Бадев заслужи прякора си Италианското острие, даден му от шеф Виктор Ангелов в предаването по Нова тв Hell's Kitchen. Той си проби път до финала на шоуто и успя да победи умелия в кухнята Атанас Балкански. Самият Бадев казва, че са му помогнали силният му характер, амбицията и несломимият дух за победа.
“През цялото време показвах самоувереност и изключителен хъс да дам максималното, на което съм способен”, казва Реджеп.
И нищо чудно, че е така, той е потомствен кулинар, закърмен с професията.
“Майка ми беше
готвачка и от малък
разбрах, че искам
да се занимавам
с този занаят”,
обяснява той. Първото ястие, което решил да добави в репертоара си на бъдещ майстор кулинар, били равиоли с четири сирена. “Беше пълен провал, защото звучи лесно, но е задача с повишена трудност. Вече правя перфектни равиоли”, смее се Бадев.
Ароматът на мащерка може да го накара отново да се почувства като малко дете. “Напомня ми за Сърница и за градината на баба. Обожавам и аромата на гора, който е свързан с онези моменти, когато бях малък и се разхождахме с родителите ми да търсим горски плодове”, спомня си Бадев.
По-късно семейството му се мести в Италия, където той израства. “Когато не си в родната си страна, винаги те подценяват за това, че си чужденец, и го усещаш постоянно.
Не се преодолява - просто успяваш да се адаптираш и да се впишеш”, разказва Реджеп. Големият плюс за него бил, че е още дете и лесно научил езика, както и си намерил приятели.
“Сега Италия е
моят втори дом.
Но аз искам да
бъда в България
и да се развивам тук и се радвам, че имам тази възможност сега”, казва Бадев. След победата в Hell's Kitchen планира да отвори собствен италиански ресторант в страната и голямата награда в размер на 100 хил. лв. ще му помогне.
След като още от малък осъзнал, че кулинарията е в кръвта му, през летата започнал да работи в кухните на различни хотели. “После завърших кулинарните академии “Грималди” и “Алма” в Сицилия, които ми дадоха основата в готварството”, обяснява Реджеп.
Местел се в различни кухни, като целите му били ресторанти и хотели в Европа с висок клас. “За мен кулинарията е призвание. Освен това професията на готвача ти позволява да твориш с фантазия. Помага ми да се развивам”, казва Бадев.
Макар че получил основните си знания в Италия, той искал постоянно да ги надгражда. “Работих и в други държави като Франция, Англия, Германия. Исках да опозная други култури, да усвоя допълнителни кулинарни умения и техники”, казва Бадев. Преди да участва в Hell's Kitchen, работил именно в голям немски хотелски комплекс.
Където и да готвел, не губел чувството си за хумор, затова имало забавни моменти в кухнята. “И пакости съм правил, не отричам”, смее се Бадев. “Пресолявали сме супата на колегите, криели сме заготовки,
даже веднъж
счупихме 50 чинии
и още си спомням
колко бесен
беше шефът”,
шеговито допълва той.
Въображението е задължително за един топготвач, а Бадев може да се похвали, че го притежава. Не се страхува да импровизира със странни вкусови комбинации. За една италианска вечеря с морски дарове в Лондон приготвил карпачо от октопод с винегрет, сладолед от джинджифил и морков, украсен със селъри жулиен.
Въпреки че през цялото предаване той показваше завидна самоувереност, в началото имал своите притеснения. “Те бяха свързани предимно с българския език, който не говоря много добре. Към това се прибави и изолацията и най-вече липсата на връзка с моите близки. Мога да кажа, че ме глождеше и ми беше любопитно на какво ли ниво ще са моите колеги и ще имам ли сериозна конкуренция в състезанието”, казва Бадев.
Не само българският език, но и традиционната ни кухня му се опъна. Той обаче си е поставил за цел да я изучи из основи. “Освен това мисля, че когато овладея тънкостите на нашите ястия, неминуемо ще добавя своя собствен щрих, техники и умения и
така ще се появят
нови кулинарни
шедьоври”,
амбициозно допълва той.
“Шеф Ангелов ми показа, че един готвач трябва да бъде и добър човек. И най-вече от него научих, че умелият лидер и професионалист трябва да знае как да увлича хората да го следват и да бъдат един екип, за да постига успехи”, казва Бадев.
В това се уверил по време на двубоя си с Георги. “Двамата се борехме за оставането си в състезанието и трябваше да ръководим ту едната, ту другата кухня, като се сменяме под командата на шеф Ангелов. Необходимо беше прецизно предаване на информацията на какъв етап е стигнала всяка поръчка, изискваха се точност, синхрон и най-вече да си постоянно нащрек. Тогава Георги се опита да ме прецака с една специална поръчка, но аз успях да открия замисъла и да го предотвратя. Иначе не знам какъв щеше да бъде изходът на вечерта”, смее се сега Бадев.
“Много се забавлявах и наистина адреналинът ми беше увеличен на максимум, когато имахме за задача да правим палачинки и едновременно с това да караме електронните тротинетки. Шеф Ангелов постави на изпитание както физическите ни умения за координация и бързина, така и кулинарните ни. Беше наистина забавно”, спомня си с усмивка Реджеп.
Коментари (0)
Вашият коментар