Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

СНИМКА: Pixabay

Специалисти от Индия и Русия са разработили уникално ядливо фолио, подходящо за опаковане на хранителни продукти - плодове, зеленчуци, месо, риба, пише сп. "Джърнъл ъв фууд енджиниъринг".

Учените отбелязват, че разработката им е от изцяло естествени съставки и е абсолютно безвредна за човешкото тяло и околната среда.

Опаковката освен това е водоразтворима - за 24 часа се разтваря почти на 90 процента, предава БТА.

Разработката е базирана на естествен полимер от водорасли - натриев алгинат, чиито молекули имат филмообразуващи свойства.

Към фолиото могат да се добавят естествени антивирусни агенти - съединения на чесън, куркума, джинджифил, които ще удължат срока на годност на храната. За производството му не е необходимо специално оборудване, което обяснява по-ниската му себестойност, обяснява Григорий Зарянов от Катедрата по органична и биомолекулярна химия на Уралския федерален университет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ева Лонгория разкри тайната на щастливия брак
Ед Шийрън се извини на мениджъра на Манчестър
Бързи канелени кифлички (без втасване)
Николета събра най-близките за сватбата с Ники, а през 2011 г. се омъжи за Валери с пищна церемония и 200 гости
Учени създадоха пластмаса, която се разгражда в солена вода

Напишете дума/думи за търсене