Как да изберем пресни и качествени яйца за Великден

Ако искате да сте сигурни, че избирате наистина свежи и висококачествени яйца от кокошки, отглеждани при добри условия, има няколко детайла, които не бива да подминавате.

Започнете с кода, отпечатан директно върху черупката. Всеки яйчен продукт, предлаган в търговската мрежа в Европейския съюз, носи такъв идентификационен номер. Той не е случаен – първата цифра в него показва начина, по който са били отглеждани кокошките: 0 означава биологично производство, 1 – свободен режим с достъп до открити площи, 2 – подово отглеждане в зали без клетки, а 3 обозначава кокошки, държани в клетки – най-компромисният вариант от гледна точка на животинското благосъстояние. За по-добро качество и по-хуманен избор, най-добре е да се насочите към яйца с първа цифра 0 или 1.

Следващите символи в кода дават информация за страната на произход – например "BG" за България – както и за конкретната ферма, където са снесени яйцата. Това позволява проследимост и прозрачност за крайния потребител.

Етикетът на опаковката също съдържа важна информация. Потърсете обозначения като „био", „от свободно отглеждани кокошки" или зеленото листо от звезди – символът на биологичното сертифициране в ЕС. Тези знаци са гарант, че животните са били отглеждани в съответствие с екологичните и етичните стандарти.

Също толкова важно е да се обърне внимание на датата на опаковане и срока на годност – тези данни ви ориентират доколко пресни са яйцата в момента на покупката. А ако се чудите как да проверите свежестта вкъщи, старият трик с водата не лъже: потопете яйцето в чаша със студена вода – ако потъне и остане легнало на дъното, значи е току-що снесено. Ако стои на ръб или изплува – вече не е за консумация.

Любопитно е, че когато едно яйце е съвсем прясно, беленето след сваряване е по-трудно. Това се дължи на плътно прилепналата ципа между белтъка и черупката. Така че, ако ви предстои приготвяне на пълнени яйца, салати или боядисване за Великден, може да е по-удачно да използвате такива, престояли няколко дни в хладилника.

Наблюдавайте и визуалните характеристики – черупката трябва да бъде здрава, без замърсявания или пукнатини. При счупване прясното яйце ще покаже плътен, закръглен жълтък и гъст белтък, който не се разлива бързо. Това са сигурни признаци, че сте попаднали на продукт с високо качество – както за готвене, така и за директна консумация.

СНИМКИ: Image by Petra from Pixabay

Image by Couleur from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мая, лимон, магданоз и още храни, които премахват пигментните петна
Откриха доказателства за живот на далечна планета
17 забрани на Разпети петък, които се спазват от векове
Направи си сам кошнички за Великден (галерия)
Ал Бано: Не пропускайте концерта ми в София

Напишете дума/думи за търсене