Къде е зимната платика?

Платиката е активна и през зимата

Тази риба предпочита дълбоки участъци през студените месеци

В руската риболовна школа има отдавна изградена стратегия при подледния риболов на платика. Тази риба е сред обичайния улов през зимата на дупка в леда и може да съперничи дори на повсеместно разпространения костур. У нас обаче въпреки писанията на някои теоретици няма практика през зимата да се търси платика. По-скоро няма практика да се лови, а че са правени опити, това е ясно. Нашата платика прекратява активност още през есента и излиза на "бойното поле" едва след трайното пролетно затопляне. Това донякъде е учудващо. Защо по руските водоеми, а и в други страни на Северна Европа платиката да се лови на дупка, а у нас не?

Защо на север издържа на студа и е активна дори при дебела ледена кора, а по нашите водоеми се прави на топлолюбива? Трудно може да се обясни такова поведение. Но е факт, че у нас при подледен риболов усилията се насочват предимно към костур и бабушка, а в по-редки случаи може да се извади кефал, пъстърва, бяла риба. Платиката обикновено отсъства от този списък.

Ето опит да се намери логичен отговор на този въпрос: Ако направим преглед на язовирите със стабилна популация на платика, ще видим, че някои от тях не се заледяват или пък хващат само частично ледена кора (язовир "Искър", язовир "Жребчево"), а на други подледният риболов не е особено популярен (язовир "Г. Дъбник", язовир "Цонево"). Обичайните водоеми със здрав лед през зимата и масирано рибарско присъствие не държат платики ("Доспат", "Широка поляна", "Батак", "Огняново", "Студена", "Бебреш"). Оказва се, твърде малко са водоемите едновременно със здрав лед, с присъствие на платика и с практикуващи подледни риболовци.

Тази зима изненадващи вести дойдоха от язовир "Душанци" с уловени хубави платики. Оказва се, че рибата не е неуловима през зимата и в наши води. Просто малко са водоемите, където може да се търси тя. Има и някои специфични особености в зимния й улов, с които очевидно не са съвсем наясно нашите риболовци - като се започне от избора на място (платиката е в доста дълбоки участъци), после начин на захранване, методи на риболов и т.н.

Изпечете я във фолио

За тази рецепта са ви нужни 2 броя платики, лимон - 1 бр., масло - 60 г, черен пипер, сол, чесън - 2 скилидки.

Рибата се почиства от вътрешностите, главата и перките. Правят се по 7-8 прореза и от двете страни, като се внимава да не стига чак до костта.

рибата се намазва отвътре с маслото, сол и черен пипер на вкус и стрития на паста чесън. Слагат се по три резенчета лимон във всяка риба. Намазнява се фолио и се поставя по малко парче масло и две резенчета лимон върху рибата. Завивате я с фолиото и притискате краищата хубаво, за да не изтекат соковете.

Платиката се пече във фурна на 220 градуса за 45 минути, като след около 25 може да обърнете рибите. Поднасяте с гарнитура по ваш вкус.

Може във фолиото при рибата да добавите и зеленчуци, така че едновременно да сте готови и с гарнитурата.

Месото на тази риба е вкусно
Месото на тази риба е вкусно
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мая, лимон, магданоз и още храни, които премахват пигментните петна
Откриха доказателства за живот на далечна планета
17 забрани на Разпети петък, които се спазват от векове
Направи си сам кошнички за Великден (галерия)
Ал Бано: Не пропускайте концерта ми в София

Напишете дума/думи за търсене