Целувката идва от рицари, проверявали дали жените им са пили вино

Рейчъл Макадамс и Раян Гослинг (в кадър от “Тетрадката”) печелят награда за най-добра целувка.

Кои са най-романтичните сцени уста в уста?

Със сигурност никой не може да каже кога се е случила първата целувка, но това не пречи човечеството да празнува днес световния ѝ ден, отбелязан за първи път през 1988 г. във Великобритания.

Иначе теории има всякакви. Някои хора са убедени, че целувката идва от маймуните, които се допират уста в уста, когато искат да покажат привързаност. Легендите пък разказват, че средновековните рицари първи започнали да целуват любимите си жени, но не в пристъп на нежност, а за да проверят дали не са се наливали с вино.

Въпреки че целувката е романтика, тя може да докара и далеч не толкова приятни изживявания. Чрез нея може да си докарате хепатит А и В, мононуклеоза, херпес и още куп заразни болести, наред със стотиците различни бактерии. В същото време се твърди, че с целувката се свалят килограми, защото се горят калории, маха стреса и дори удължава живота. И още един любопитен факт - мъжете обичат повече от жените лигавите целувки.

В киното обаче има някои наистина емблематични сцени с целувки. Такава например е тази между Али (в ролята Рейчъл Макадамс) и Ноа (Раян Гослинг) под дъжда във филма “Тетрадката”. Двамата дори получават награда на MTV за най-добра целувка през 2005 г., като пресъздават сцената от лентата по време на награждаването им.

Няма как да пропуснем и целувката между Джак (Леонардо ди Каприо) и Роуз (Кейт Уинслет) в “Титаник”, смятан за един от най-романтичните филми. Именно първата им целувка на борда на кораба дава начало на тяхната афера.

От анимациите една от най-запомнящите се целувки е в “Лейди и Скитника” от 1955 г. Там бездомното куче на име Скитника води на вечеря на свещи кокер шпаньола Лейди и докато ядат спагети, без да се усетят, се целуват.

Целувката на Скитника и Лейди е една от най-запомнящите се в анимационното кино.
Целувката на Скитника и Лейди е една от най-запомнящите се в анимационното кино.
Джак (Леонардо ди Каприо) и Роуз (Кейт Уинслет) в “Титаник”
Джак (Леонардо ди Каприо) и Роуз (Кейт Уинслет) в “Титаник”
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене