Събрани са нужните $65 000, за да учи Самуил космонавтика в САЩ

Самуил Николов с телескопа, с който изследва Космоса от малък

Стотици повярваха в мечтата на абитуриента Самуил Николов и събраха нужните 65 000 долара, за да учи "Космически операции" в САЩ.

Великотърновецът е вторият българин, приет в американския университет „Ембри-Ридъл“. Той получи и най-голямата стипендия от 20 000 долара, отпускана на чуждестранен студент от университета. За да замине и да покрие таксата си за обучение през първата година обаче му бе нужна непосилна за семейството сума. Младежът получи подкрепа от местната власт в Търново, където му бяха гласувани 5000 лв. С мащабна национална дарителска кампания за по-малко от месец 65 000 долара вече са събрани, каза за "24 часа" младежът.

"Със сигурност не очаквах да се съберат средствата, или поне не за по-малко от месец. Обмислях варианти за промяна на университет или специалност заради таксата, но получих много положителен обществен отзвук и повярвах, че кампанията ще се получи", каза Самуил. Няколко фирми помогнали на талантливото момче, но най-голяма част от сумата се събрала чрез малки дарения от много хора. Самуил даде пример с непозната българка, която живее в Испания и превела 3000 лв. за каузата. "Имаше и много хора, които не харесаха или не вярваха в истинността на кампанията, но никой от тях не се свърза с мен или родителите ми. Всички негативни коментари бяха в социалните мрежи, но се постарах максимално да се абстрахирам от тях", казва той.

Младежът вече подготвя документите за получаване на студентска виза за САЩ, както и закупуването на самолетен билет за презокеанския полет. Парите трябва да бъдат преведени на учебното заведение преди Самуил да отпътува към Дайтона Бийч, Флорида през август.

"Искрено благодаря на всички, които повярваха в мен, в качествата и целите ми и помогнаха за реализирането на мечтата ми. Надявам се да върна жеста като първият българин, успешно завършил тази специалност", обърна се към спомоществователите си Самуил Николов.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене