Екшън легендата Синтия Ротрок пред "24 часа": Бойните изкуства стават все по-добри с годините

Синтия Ротрок е родена през 1957 г. в Уилмингтън, щата Дерауеър, САЩ. Израства в Скрентън, Пенсилвания.

От 13-годишна се занимава с бойни изкуства и въпреки 160-те си сантиметра бележи значителни успехи.

В периода 1981-1985 г. участва и печели американски турнири по карате в стил ката с оръжие. Подписва договор с компанията Golden Harvest, мести се в Хонконг и се снима във филми. Същевременно тренира различни източни бойни изкуства и има 6 черни пояса в различни дисциплини - тансудо, карате, таекуондо, различни стилове ушу.

В момента преподава бойни изкуства в "Студио Сити" на булевард "Вентура" в Лос Анджелис, собственичка е на няколко зали за спорт.

През 2014 г. е приета в залата на славата Hall of Fame Inductees, прототип е на Сони Блейд в компютърната игра Mortal Kombat.

- Здравейте, Синтия! Първо, как се чувствате по време на Showmaster London Film and Comic, какви са впечатленията ви за всички приключения тук?

- Здравей, това е първият път, в който съм на London Film and Comic Con и не очаквах, че ще бъде толкова голям, колкото е. Била съм на няколко други изложения, но днес тук имаше над 12 хиляди души и бяхме заети непрекъснато. Oтдавна не съм бил на подобно изложение в Англия, така че ще е вълнуващо да го направя отново.

- Вие имате много фенове в България от всичките си филми. Първият ми въпрос е били ли сте някога в България?

- Не съм, имам една добра приятелка, която е от България, тя все казва, че ще дойдем там. Не знам дали я познавате, казва се Дейзи Ланг?

- Да, познавам я.

- Тя е моя добра приятелка. По-късно ще ѝ изпратя нашата снимка. Постоянно казва, че някой ден ще отидем в България, така че се надявам да го направим.

- Във всичките си филми си работила с много страхотни актьори, имаш ли любимци, или с всички получаваш еднакво приятно усещане и преживяване?

- Повечето от хората, с които съм работила са уникални профисионалисти, а днес са и мои приятели като Ричард Нортън, Дон „Дракона“ Уилсън, Джеф Уинкот. В момента снимам филма си "Черен залив". В него участват Ричард Нортън, Били Бланкс и други, така че имам голям състав от майстори на бойните изкуства, които ще участват във филма заедно с мен. Толкова съм развълнувана, защото всички мои добри приятели се събират и ми помагат в първия ми проект.

- Вие сте истинска икона в каратето, виждате ли някой, който може да последва вашата кариера сред младото поколение?

- Надявам се да е така и да има много предстоящи Синтия Ротрок. По време на пътуванията си виждам тези деца, които днес са невероятни. Когато аз започнах, нямаше толкова много деца, бяха предимно възрастни, а сега времената се промениха, има много деца. Убедена съм, че ще видим някои наистина невероятни таланти, които ще дойдат от младото поколение.

- Каратето вече е олимпийска дисциплина, на последните игри имахме олимпийски шампион по карате, как според вас това ще повлияе на самото карате в бъдеще?

- Мисля, че колкото повече се популяризират бойните изкуства, особено в олимпийските игри, толкова повече хора ще се запалят. Когато има спортисти, които са отличници в сферата на бойните изкуства, това може само да е от полза за самия спорт.

- Как си обяснявате, че след толкова години все още сте такава голяма звезда и има много хора, които биха искали да се срещнат и да ви поздравят след толкова години. Каква е разковничето, имам предвид вас, както и Чък Норис и Долф Лундгрен.

- Да, това е добър въпрос. Според мен е защото ние прекарваме толкова много време в общуване с феновете, независимо дали става въпрос за конвенции или през социални мрежи. Аз все още правя много филми и съм по различни спортни списания. Просто трябва да останеш в крак с публиката, за да не те забравят и да продължиш да се опитваш да правиш всичко възможно, за да си близо до тях.

- Казвам ви, че със сигурност не сме ви забравили, защото през 80-те години, когато бяхме под комунистическо управление в България, гледахме вашите филми, може би стотици пъти на пиратски VHS и затова е невъзможно да ви забравим. Прочетох някъде, че сега имате школа, където учите млади хора на карате.

- Не, всъщност в миналото имах школа, сега пътувам по света и водя семинари в училища за бойни изкуства. Пътувам доста, с основна цел да преподавам бойни изкуства.

- А какво мислите, че ще бъде бъдещото развитие на каратето? Имам предвид в каква посока, повече като филм или повече като спорт или и двете.

- Мисля, че филмите за бойни изкуства са на периоди - или има, или няма. Що се отнася до бойните изкуства, мисля, че те просто стават все по-добри и по-добри с годините. Хората осъзнават колко е важно за децата, за жените, за мъжете да се научат да се обучават на самозащита. Затова в бъдеще ще виждаме все повече и повече хора да изучават бойни изкуства.

- Във всичките ви филми изпълнявате ролята на доброто срещу злото. През последните години геополитическата ситуация в света не е толкова добра, какво мислите?

- Доброто винаги побеждава над злото. Важно е всеки от нас да направи най-доброто, на което е способен, за да направи света едно по-добро място.

- За финал кога да ви очакваме да дойдете в България заедно с Дейзи Ланг?

- Да, говорете с нея. Тя все казва, че ще го организира, така че трябва да дойдем, очаквам го с нетърпение, защото тя ми описа България като прекрасно място с прекрасни хора и аз наистина бих искала да го посетя.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
По-малко месо, по-малко сърдечни болести
Лиъм Пейн от One Direction загина
Демакиаж за чувствителна кожа
Жена, изнасилена от Пи Диди: Заплаши да нареже лицето ми с нож. Той е замесен в убийството на Тупак

Напишете дума/думи за търсене