Стефани-Ирини на София Бобчева има смарт кошара, а чихуахуато й се радва, но ревнува от играчките

София Бобчева с дъщеричката си Стефани-Ирини

Името на дъщерята на актрисата от Народния театър е 3 в 1 - на баба си и дядо си, а означава и “венец на мира”

Освен че ставаш много по-изморен, защото трябва да вършиш много нови неща, ставаш по-отговорен, имаш повече вяра в собствените си възможности, трябва да си Супермен.

Така актрисата София Бобчева от Народния театър описва как майчинството я променило. 8-месечната ѝ първородна дъщеричка се появи на 14 октомври миналата година и носи необичайното име Стефани-Ирини.

Кръстена е на баба си и дядо си - Ирина и Стефан, родителите на Бобчева. След като дълго се двоумила, тъй като много харесвала и двете имена, ѝ хрумнало да ги съчетае, докато била на маса с приятели. Въпреки че Стефани-Ирини е кръстена на баба си и дядо си, отначало те малко се “втрещили”. “Какви са пак тези сложни имена” - попитали Бобчева, а тя отговорила, че така ѝ харесва, пък и “има шега, че кралските фамилии са с по две имена”.

Преведено от гръцки, Стефани - Ирини означава “венец на мира”. “Казах си, че това е послание, което в днешни дни е много важно и хубаво”, смята тя. Накратко обаче ѝ казва Нини, понеже доста хора се чудили как да запомнят името.

Денят на двете започва от доста рано, или поне за Бобчева е така. Не го е правила от училищно време. Сутрин се събужда към 6,30 - 7 ч, а понякога малката Стефани-Ирини оставя майка си да поспи и до 8 ч. “Имам и такива бонуси, не знам как го решава, но не мога да се оплача”, смее се Бобчева. След което започва въртележката на майчинството и така до 20 ч вечерта.

Малката не обича да седи вкъщи, въпреки че през първите месеци посред зимата актрисата рядко я извеждала навън. Но щом дошла пролетта, двете все по-често са навън. Сега по жегите обаче Бобчева се опитва да създаде такъв режим на бебето, че да спи от 14 до 16 ч, защото иначе актрисата се чуди какво да правят вкъщи.

“В началото беше доста дръпната, не беше свикнала да вижда толкова хора, и беше вечно намръщена, като излезем. Радват й се, а тя се мръщи”, разказва актрисата. Но като свикнала, Стефани-Ирини все им се усмихва: “Много ѝ харесва да е навън, суперконтактна е.”

Впрочем, когато бебето се родило, не спазили обичая 40 дни да не го извеждат навън. “Беше много хубаво време - 25 градуса със слънце. Но тя беше току-що родено бебе и я бях навлякла с това, което после ѝ сложих и на минус 18 градуса”, признава Бобчева. Когато нейна приятелка, също майка, ги видяла, казала: “Веднага събличай това дете”. Оттогава актрисата разбрала, че както е облечена тя, така трябва да е и бебето, максимум с един пласт повече дрехи.

Малката се опитва да лази, но все още не ѝ се получава. Казва срички - гу-гу, га-га, но не и ма-ма. А дистанционното, телефонът и ключът са трите най-интересни предмета за Нини. Има два зъба, които избили тежко и София е убедена, че до всичките 30 я чака тежък период. Но се приема за късметлиите, защото дъщеря ѝ няма колики.

Бебето обаче много се успокоявало от гел с аромат на анасоново масло. “Изпада в изключително добро настроение”, смее се яктрисата. Признава, че никога не е дундуркала детето на ръце, защото си купила т. нар. smart кошара, която сама полюшвала, когато замрънка. Купила я е, въпреки че била скъпа и се ползва само първите 6 месеца. Именно позата на спане много изумила Бобчева - на колене, с дупето нагоре и забита в дюшека глава.

Иначе яде всичко, но най-много Нини харесва банановата каша. А по съвет на педиатър започнали с ябълковото пюре.

Вкъщи мъжът до Бобчева готви, тъй като се занимава професионално с това. А актрисата прави попара, което е любимо ядене и на нея, и на дъщеря ѝ.

Най-трудно е да се измислят игри, защото малката има нужда от внимание.

Бобчева се грижи и за куче чихуахуа, което много се радвало на бебето, въпреки че първо ревнувало. “Ако малката започне да реве, той отива веднага до кошарата, идва при мен и ме гледа защо не отивам при нея, защо седя, докато детето плаче”, разказва София. Единственият проблем е, че кучето завиждало на бебето за играчките.

След като родила, актрисата излиза предимно денем и дълго отказва вечери с приятели. Не пропускат обаче морето въпреки притесненията ѝ, че слънцето изнервя бебетата. За там тръгват със самолет, а малката дори има вече международен паспорт. “Винаги съм се молила, като видя в самолета бебе - дано да не седне до мен. Сега аз ще съм в ситуацията, където никой няма да иска да седне до нас”, смее се тя.

Иначе вече са водили Стефани-Ирини на Пампорово през зимата. “Изкарвах я на балкона да диша чист въздух, нищо че беше -18 градуса”.

8-месечната Нини
8-месечната Нини

Пет месеца след като роди, Бобчева се върна на сцената, за да играе в представлението на режисьора Галин Стоев “Монолози за вагината” заедно с Койна Русева и Светлана Бонин.

“Като ми се обадиха и предложиха този текст, много ме развълнува, защото съвпадна с периода на майчинството”, разказва тя за тази много женска пиеса. И тъй като са монолози, не ѝ се налагало непрекъснато да ходи на репетиции - слушало я бебето.

Актрисата се завърна и в “Игра за двама”, където си партнира с Александър Кадиев, но го играе само в София. Отделно сега репетира и за новата постановка на Галин Стоев в Народния театър - “Хага”.

Въпреки че иска да държи настрани малката Стефани-Ирини от представленията и репетициите - или поне засега, колегите ѝ от Народния непрекъснато я питат кога ще им покаже детето и обещавали да се грижат за нея, докато актрисата репетира.

Все още не знае дали ще се радва, ако Стефани-Ирини иска да поеме по пътя на майка си, като порасне. Но каквото и да избере, убедена е, че ще я подкрепи: “ Много е различно, но пък е много радостно, защото само като видиш как ти се усмихва едно сладко бебе, и това е твоето бебе, ти просто забравяш всякакви други глупости”.

УРОЦИ ЗА БЕБЕТА

Режим, вода и шофьорска книжка за майката – дава независимост

1. Много е важно да се създаде режим. Децата обичат режима и си го търсят, а за родителите е много по-лесно, защото иначе се чудят защо плаче, гладно ли е, какво му има. Така имаш ориентир и по-добре може да си разпределиш времето, пък и детето се чувства по-добре.

2. Всяка майка е хубаво да има шофьорска книжка. Аз като човек без книжка, съм отвсякъде прецакана, само завися от някого. Хубаво е майките да имат книжки, за да бъдат свободни и независими, за да може да закарат бебето си, където и когато си поискат.

3. Бебетата трябва от по-рано да се научат да пият вода. Според новите методи не трябва да им се дава вода. Но според мен не е чак толкова добре това и е хубаво да им се предлага. Дори да не искат, трябва да се научат.

4. Когато се дават играчки на бебетата, хубаво е да се научат да си играят сами и сами да се забавляват. Сега гледам по една играчка да ѝ давам, която после сменям, а не да я затрупвам с много и бързо да ѝ стане скучно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
По-малко месо, по-малко сърдечни болести
Лиъм Пейн от One Direction загина
Демакиаж за чувствителна кожа
Жена, изнасилена от Пи Диди: Заплаши да нареже лицето ми с нож. Той е замесен в убийството на Тупак

Напишете дума/думи за търсене