Никола от Cool Den пее за розови еднорози, но се възхищава на сестра си, която гледа 3 деца

Никола на сцената

Вокалистът бил уличен музикант, ковид кризата дала тласък на бандата

“Готина бърлога” е буквалният превод на името на една от нашумелите български групи Cool Den, която само преди месец подгряваше босненците от “Дубиоза Колектив” на концерта им у нас по случай 20-годишнината им.

Ние сме група Cool Den. Свирим песни за хората. Така момчетата от бандата се описват с няколко думи.

Групата е сформирана през 2018 г. Тогава Никола, фронтменът и китарист на Cool Den, докато свирил на шапка на “Витошка”, се запознал с Ивайло и двамата изпълнили няколко парчета на Alice in Chains. “Стори ми се много готин и бях изненадан как ни пасват гласовете още на първата спявка”, спомня си Никола.

А докато изпълнявали песента No Excuses, мъж им оставил 20 лв. в шапката, което много рядко се случвало на уличен музикант.

Теодор, Васил, Никола и Ивайло (от ляво на дясно) от Cool Den, след като подгряваха “Дубиоза Колектив” на концерта им в София.
СНИМКА: ДЕНИ ИВАНОВА
Теодор, Васил, Никола и Ивайло (от ляво на дясно) от Cool Den, след като подгряваха “Дубиоза Колектив” на концерта им в София. СНИМКА: ДЕНИ ИВАНОВА

“Много е готино, че се запознахме на улицата, тъй като това е място, откъдето съм започнал кариерата си – всяка седмица свирих на улицата, като бях студент”, разказва Никола. Правил го, защото според него това било голяма школовка – да имаш богат репертоар и да не обръщаш внимание дали хората те харесват, или не.

С басиста на групата - Васил Андреев, Никола се запознава, когато записвал песента “Молец” в студио. “Оттогава в телефона му стоя като Никола молеца”, смее се той.

Бандата прави първия си албум - “1”, с друг барабанист, който след това напуска. А на негово място идва сегашният - Теодор Чирпанлиев.

Идеята за името на групата е на Никола. След като бил на концерт на Pearl Jam в Рим, докато чакал на летището, настинал и хванал синузит.

Толкова сериозно е било положението, че чак влязъл в болница. “Стоях в болничната стая и гледах стари концерти на Pearl Jam от 1992 г. и бях много вдъхновен”, спомня си Никола. Тогава се зачудил защо и той си няма група. По това време с Ивайло все още свирили по улиците. Затова и му предложил да си направят банда, която да се казва Cool Den. Никола много искал да звучи като Pearl Jam.

Определят групата си като карантинна. “По време на ковид избухнахме най-много”, твърди той. Тогава всъщност записват парчета от двата си албума, а в промеждутъците без локдаун свирили на живо. Промото на втория си албум - “Тази земя”, направили вечерта, когато бяха въведени сертификатите за ваксинация против ковид. И почти напълнили столичен клуб.

Все по-малко посягаш към телефона си в джоба, много подскачаш и си тръгваш с мускулна треска. Така Никола описва какво горе-долу се случва на концерт на Cool Den. “Неведнъж съм чувал някой да дойде при мен след концерта и да ми каже: “За първи път правих пого (бел. ав. - хора от публиката подскачат и се бутат едни в други) на ваш концерт.”

Сред публиката им има хора на всякакви възрасти. Винаги когато има възможност, Никола се покатерва някъде, за да се хвърли в публиката. Всъщност фронтменът на Pearl Jam, който правил същото, го вдъхновил за това. Казва, че досега не са го изпускали до степен на нараняване, но се е случвало да се допре до земята.

Парчетата им могат да бъдат както по-майтапчийски като “На баба ти хвърчилото”, “Рецепта за розови еднорози”, “Никулден”, така и на по-сериозни теми като “Характер”, “Тази земя” и др.

Текстът на песента “Характер” идва след концерт на No More Many More през 2018 г., който много впечатлил Никола. Именно първите няколко реда от парчето са реални човешки истории: “видях мъж с една ръка да пуска шеги, това се нарича характер. Жена с три деца, която не спи, това се нарича характер”.

Ивайло Петров
Ивайло Петров

След като на концерта видял човек, който претърпял тежка катастрофа, но въпреки това се шегувал, Никола много се впечатлил и си казал: “Какъв характер трябва да имаш след подобно нещо да се запазиш”. А жената с три деца всъщност е сестра му, която се грижи за тримата си синове.

Едно от последните парчета на групата - “Рецепта за розови еднорози”, Никола пише на един дъх, докато прави преход в Рила. Тогава, без да искал, подритнал една гъба и започнал да се шегува с приятелка какво ли ще стане, ако направят супа от тази гъба – дали няма да виждат розови еднорози. А тя му казала, че непременно трябва да ѝ даде рецептата за това. “След 30 мин. седнахме да почиваме на един заслон и аз извадих тетрадката и надрасках текста”, спомня си Никола.

Казва, че има случаи, в които веднъж като му дойде идея за песен, сяда и пише текста към нея.

Една от емблематичните песни на Cool Den е “Никулден” от първия им албум. Никола я създава навръх празника си през 2011 година, когато майка му му казала: “Сготвила съм риба, моля те, иди до магазина да купиш бира”. А Никола, докато вървял към магазина, само си тананикал риба-бира, бира-риба.

Щом се прибрал вкъщи, включил микрофона и записал този рефрен и бийтбокса към песента. Чак след 1-2 години направил и припева към парчето: “Никулден, Никулден...”. Не е случайно и че първият им концерт е навръх Никулден през 2018 г.

Групата не попада в нито една музикална категория, категоричен е Никола, но е повлияна от много стилове като реге, пънк, гръндж, рок, поп, блус и т.н. “Уикеда”, “БГз”, “Джанго Зе”, “Контрол” и “Анимационерите” са едни от групите, които са им повлияли стилово.

А Ерол от “Уикеда” и Бранимир от шуменската група “БГз” са двамата човека, които са вдъхновявали Никола относно писане на текстове. Предимно той се занимава с това, а текстовете, които са на английски, са дело на Ивайло.

Впрочем “Уикеда” е първата група, която Никола някога е слушал на живо през 2008 г. в Шумен. Тогава е направил и първото си пого. Снимал се и с Ерол, без да подозира, че след 15 години ще бъде на една сцена с “Уикеда” и ще пее техни песни. А заедно на сцената са излизали вече 4-5 пъти, дори Ерол веднъж му казал колко се радвал на приемствеността в лицето на Cool Den.

No More Many More пък е групата, която първа подава ръка на Cool Den. “Когато започнахме да свирим с тях по клубовете, тогава започна и на нас да ни върви лека-полека”, признава Никола.

Васил и Никола на сцената
Васил и Никола на сцената

Момчетата прекарват много време заедно покрай репетиции и участия, но и без да правят нещо с групата, пак се събират като приятели. “Имаме много общи неща и извън музиката”, обяснява Никола. А най-дългият период, в който не са се виждали четиримата, е две седмици.

Случвало се и да си повишават тон покрай организацията на бандата, но веднага след това се сдобрявали. “Изговаряме си винаги нещата и заради това няма шефове – всички сме наравно и се запазва приятелството”.

Групата вече има зад гърба си два издадени албума – “1” и “Тази земя”, като подготвят и трети. Очаква се той да излезе догодина през пролетта. А през август им предстоят участия във Велико Търново на 9-и, на 11-и в Силистра, на 12-и във Варна и на 13-и в Бургас.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене