Силвио Берлускони си купил 25 000 картини, подарявал ги на политици и държавници

Силвио Берлускони Снимка: Instagram/@silvioberlusconi_official

Пазаруването на творби с Богородици, голи жени и пейзажи била последната страст на милиардера

Представете си огромен склад от 4500 кв. м, в който са събрани накуп  25 000 картини. Не става въпрос за изкуство с висока стойност и качества, а чисто и просто за платна с голи жени, Богородици и пейзажи най-вече на Неапол, Венеция и Париж. И още - портрети и бюстове на Силвио Берлускони. Така изглежда “галерията”, или по-точно хангарът с картини на бившия италиански премиер, който почина на 12 юни на 86 г. Сградата е разположена до имението в Аркоре, където той прекара последните си дни.

За тази непозната за мнозина страст на милиардера разказа в обширен репортаж в. “Република”. Че Берлускони обича да се обгражда с какви ли не предмети, че колекционира редки ботанически видове в парка си,  че обича да подарява бижута с формата на пеперуди на дамите си, се знаеше отдавна. Малцина обаче бяха запознати с факта, че 4 пъти бившият премиер на Италия  обожавал да купува огромни количества картини с невисоко качество. Понякога поръчвал и по цели партиди от продаваните чрез телемаркетинг творби по различни телевизионни канали.

До 2022 г. за каталогизирането на “картинния парк” на Вила “Сан Мартино”, където живееше Берлускони, се грижел експертът по изкуство Лукас Вианини. Освен него съвети му давал в тази сфера и един от най-известните експерти в Италия – Виторио Сгарби, сегашен зам.-министър на културата и близък приятел на милиардера.

Според “Република” всичко започнало през 2018 г. Тогава бившият премиер е в особено деликатна фаза от живота си. Вече е в края на историята с бившата си годеница Франческа Паскале, с която живя 10 г., осъден е за данъчни измами, заради което не може да заема обществени постове, но е подсъдим  и в други процеси. На хоризонта се задава нова любовна афера с Марта Фашина, с 54 г. по-млада от него. Берлускони започва

да купува импулсивно и безразборно големи количества картини,

седейки си на дивана вкъщи. Гледа предаванията на всички тв канали, в които се продават различни платна. Започва да изкупува наред всичко, предлагано от тях. Обажда се лично, за да пазарува. Най-често звъни на тв канал от град Бреша. В неговото предаване за телепродажби картините се предлагат с описание от 37-годишния Лукас Вианини, завършил история на изкуството във Венеция и специализирал в римския университет “Сапиенца”. Берлускони му се обажда няколко пъти в поредни предавания и след като иска подробности за предлаганите картини, ги изкупува всичките. Според думите на Лукас пред в. “Република” всичко това го поставя в затруднение, защото не знае как да запълни  останалите 2-3 часа от предаването си. За самия Берлускони изкупуването на целите партиди картини означава между 20 хил. и 150 хил. евро за всяка сесия продажби. Много често обаче той ги взема на името на Марта Фашина, която по онова време е напълно непозната за мнозина. Затова и пратките са адресирани до нея.

В навечерието на Коледа през 2018 г. Берлускони дори поканил Лукас в имението си в Аркоре. Експертът разказва още, че милиардерът харесвал стила му, но го съветвал да бъде още по-бърз в обясненията си. Младият мъж  влязъл под кожата на Берлускони и той му предложил да му стане консултант и куратор на галерията. Нещо повече - да се премести в едно от именията му. Така той заживял в една от най-луксозните му вили - “Джернето”.

Според Лукас мечтата на Берлускони била да стане най-големият колекционер на картини в света. Интересувало го количеството, не качеството.

Бившият премиер продължил да купува, в повечето случаи

творби със скромна художествена стойност

Много от тях били копия на известни произведения. Лукас трябвало да стигне до оригиналите им, намиращи се в известни галерии в света, и да направи нещо като виртуална обиколка на музеите. Така експертът трябвало да изрови кои са оригиналите, пресъздаващи цветни композиции, сцени и битки от историята, лица от парижката аристокрация.

Особено любими  на Берлускони били картините с религиозна тематика, най-вече пресъздаващи Дева Мария.

“Той беше ужасен от смъртта, затова негова фикс-идея беше митът за Селена и Ендимион, който е представен в десетки от картините. Селена е лунната богиня, която се влюбва в един простосмъртен овчар. Той приема да се превърне в спящ вечен сън.” Това според Лукас отразявало идеята на Берлускони за безсмъртие.

Много от картините са и портрети на жени, които милиардерът си представял като рускини. Друга част от творбите пък били на голи  или разголени жени. Става въпрос за около 400 подобни произведения, почти наподобяващи фотографии  и въплъщаващи страстта на Берлускони по дамите.

Освен картините си бившият премиер имал и статуи. Една от тях, която го изобразявала чрез мрамор, предизвикала у него тръпки, когато се сдобил с нея, защото му напомняла надгробна статуя.

Лукас разказва и други любопитни подробности за Берлускони пред римския вестник. Когато се разнесъл слухът за компулсивните покупки на богаташа, в Неапол се пръкнали от нищото много картинни галерии, само и само за да предлагат стоката си по телевизията. Така след това много от тях разтоварвали с камиони платната си в имението му.

Не е ясно колко точно е похарчил Берлускони за тази своя страст, но експертът по изкуство Виторио Сгарби предполага, че става въпрос за общо 15-20 млн. евро. От цялата камара от 25 000 картини обаче според него има

най-много 5-6 стойностни произведения

Според Сгарби с придобитите произведения на изкуствата Берлускони целял и друго нещо - да скрепи приятелските си връзки. Той започнал да подарява картини наляво и надясно на италианските и на чуждестранните си приятели и колеги. Така както в миналото Берлускони подаряваше за важни поводи на депутатите, сенаторите, гостите си бутилки престижно вино или  вратовръзки от реномираната марка “Маринела”, сега той открил нова ера. Дошъл периодът на картините като дарове за Коледа, за важни визити и поводи. Платната се опаковали хубаво като подаръци и се разпращали до държавници, премиери, министри от страната и чужбина. На всяка от тях имало табелка, че идва от галерията на Вила “Сан Мартино”. Берлускони подписвал лично всеки пакет и изписвал на ръка името на автора и номера от каталога. Много често милиардерът пращал като подаръци картини и на руския президент Владимир Путин, с когото го свързваше близко приятелство. Според Вианини към Москва потеглили много  картини, пресъздаващи Венеция, или копия на предполагаеми руски майстори.

Подобни подаръци Берлускони изпратил и на унгарския премиер Виктор Орбан. Неслучайно той беше един от малкото чужди държавници, дошли на погребението на магната в Милано. Сред получилите картини са и много от политическите му съперници по времето, когато той се надяваше да го номинират и изберат за президент. В списъка от получатели били дори и “върлите” му политически врагове от движението “Пет звезди”, които месеци преди това той наричаше “хора без занаят”. По случай избирането на Джузепе Конте за лидер на “Пет звезди” Берлускони му пратил “две хубави Венеции от моята картинна галерия”, както написал в придружаващата подаръка картичка.

Десетки, стотици съпартийци, и не само, получили картини като дар от лидера си. Много често Берлускони пращал опакованите творби и на шефове на фирми, на футболисти и журналисти.

Все още не е ясно какво точно ще стане с картините на Берлускони и ще бъдат ли показани пред публика. Според Виторио Сгарби обаче значението на колекцията не идва от стойността на творбите, а от факта, че тя отразява един момент от живота на човека, който ще остане в историята на Италия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене